Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hvem som anses som verdens beste langrennsløper eller verdens beste på ulike distanser er et tema som er ganske fascinerende å følge med på. Grunnen til at jeg tar det opp akkurat nå er at jeg kom over en artikkel i Dagbladet som etter sprinten i Drammen omtalte Maiken Caspersen Fallas innsats på følgende vis:

"Der kom en av sesongens største overraskelser. Verdens beste sprinter gjør stort sett som hun vil i sprint, men denne gang skjedde det utrolige. 26-åringen var ikke blant de 30 beste og røk ut av prologen."

For er egentlig Maiken "verdens beste sprinter"? Holder det å bli verdensmester for kunne bli omtalt slik? Var Vasilij Rotchev "verdens beste sprinter" i 2007?

Også Jann Post og Torgeir Bjørn kalte Falla "VBS" under sendingen fra Drammen. Faktum fra årets sesong forteller oss at det har blitt arrangert 10 sprintrenn i WC/VM denne sesongen. Av disse er seirene fordelt slik: Stina Nilsson 5, Maiken C Falla 2, Annamarija Lampic 1, Natalia Matveeva 1, Heidi Weng 1.

Stina Nilsson har altså vunnet 50% av alle sprintrenn som har blitt arrangert på det høyeste nivået. Og ikke bare det: Hun brakk staven i kvartfinalen på Lillehammer, falt og kom på 31. plass i prologen i Davos, falt i semifinalen i VM og stilte ikke til start i hverken Toblach eller PyongChang. Ja, det å holde seg på beina er en del av gamet, men likevel: Stina Nilsson har vunnet SAMTLIGE renn hun har unngått å tryne i. Det fremstår derfor fjernt for meg at Falla udiskutabelt er verdens beste sprinter, når hun beviselig taper mot Nilsson i alle dueller de møtes i.

Om det er svært vanskelig å skille mellom løpere fordi det er mange gode synes jeg det er det bedre at "en av verdens beste" er formuleringen som brukes, i stedet for at det på død og liv skal presses slike tituleringer på folk som strengt tatt ikke faller innenfor en slik stram kategori. En uting, rett og slett. Jeg har nedenfor satt opp hvem jeg mener fortjener å bli omtalt som "verdens beste..." i langrenn.

Kvinner: Verdens beste langrennsløper: Marit Bjørgen

Verdens beste på distanse: Marit Bjørgen Verdens beste klassiker (ind. start): Marit Bjørgen Verdens beste skøyter (ind. start): Marit Bjørgen Verdens beste fellesstartløper: Marit Bjørgen

Verdens beste sprinter: Stina Nilsson Verdens beste klassisksprinter: Stina Nilsson Verdens beste skøytesprinter: Stina Nilsson

Menn: Verdens beste langrennsløper: Ingen skiller seg ut

Verdens beste på distanse: Ingen skiller seg ut Verdens beste klassiker (ind. start): Iivo Niskanen Verdens beste skøyter (ind. start): Martin Johnsrud Sundby Verdens beste fellesstartløper: Sergey Ustiugov

Verdens beste sprinter: Ingen skiller seg ut Verdens beste klassisksprinter: Ingen skiller seg ut Verdens beste skøytesprinter: Federico Pellegrino

Hadde vært artig om noen hadde andre forslag og/eller andre kategorier.

1
40 svar

40 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Biff_Byford

I VM var Nilsson ikke i nærhet av Falla, utenom når hun falt kanskje he he. Falla så generelt sterkere ut i hele mesterskapet. Nilsson har dog større allsidighet en Falla og sånn sett tror jeg hun kan vinne total kulen flere ganger, men det trodde jeg om Kalla også, men hun klarer ikke å holde form over lang tid. Men god på toppforming da, litt sånn Alsgård aktig.

Når du vinner VM og WC i samme sesong er du verdens beste, enten du heter Falla eller Hirscher.

2

roseno

En må kunne se bak resultatene og da er Stian Nilsson best.

1

bhros

Stian Nilsson best.

Her kom avsløringen: Stina er egentlig en gutt i forkledning... :-)

1

knut_m

Jeg ser på Stina som en uslepen diamant og hun kan bli best. Hun har vist at hun har potensialet til å vinne, men i år sviktet hun da det gjaldt som mest. Falla er litt motsatt, hun har ikke greid å holde Stinas nivå i verdenscup-rennene, men til gjengjeld prikket hun inn en ekstrem form til VM og tok tre gullmedaljer, og da er det ikke vanskelig å forstå at dette har en del med prioriteringer å gjøre.

3 VM-gull veier i mine øyne tyngre enn 10 verdenscupseire. Når Falla dessuten vinner verdenscupen sammenlagt, kan jeg ikke se at Stina greier matche dette, selv om antall verdenscupseire er imponerende.

1

bhros

Når du vinner VM og WC i samme sesong er du verdens beste, enten du heter Falla eller Hirscher.

Enig i dette også. :-)

Må bare innrømme det: Hirscher er unik!

1

Scholestheone

Drar opp igjen denne. Og nei, Torgeir Bjørn, Pellegrino er ikke verdens beste skøytesprinter.

Kvinner: Verdens beste langrennsløper: Marit Bjørgen

Verdens beste på distanse: Marit Bjørgen Verdens beste klassiker (ind. start): Marit Bjørgen Verdens beste skøyter (ind. start): Ingen skiller seg ut Verdens beste fellesstartløper: Marit Bjørgen

Verdens beste sprinter: Stina Nilsson Verdens beste klassisksprinter: Stina Nilsson Verdens beste skøytesprinter: Ingen skiller seg ut

Menn: Verdens beste langrennsløper: Johannes Høsflot Klæbo

Verdens beste på distanse: Dario Cologna Verdens beste klassiker (ind. start): Alexey Poltoranin Verdens beste skøyter (ind. start): Ingen skiller seg ut Verdens beste fellesstartløper: Ingen skiller seg ut

Verdens beste sprinter: Johannes Høsflot Klæbo Verdens beste klassisksprinter: Johannes Høsflot Klæbo Verdens beste skøytesprinter: Johannes Høsflot Klæbo

1

bhros

Beste mannlige sprinter:

Hvorfor ikke ta han som vant sprintcupen, Johannes Høsflot Klæbo? Han har riktignok ikke så mange seire. Men han har utvilsomt (i mine øyne) den største farten inne av samtlige. Og han fikk flest poeng!

1

knut_m

Hvis Stina Nilsson skal ta OL-gull, må hun gjøre noe hun aldri har greid før. Hun må treffe ordentlig med formtoppen til mesterskapet og hun må levere feilfritt når det gjelder som aller mest. Det kan hun selvsagt få til, men i år greide hun det ikke. Derfor er Falla per dags dato verdens beste sprinter. Hun er regjerende verdensmester, hun er regjerende olympisk mester og hun har vunnet sprintverdenscupen sammenlagt de to siste sesongene. Hun er faktisk også regjerende norgesmester. Hun har med andre ord alle titlene det er mulig å ha. Stina Nilsson er god, men ikke så god.

1

george_hincapie

Hvis Stina Nilsson skal ta OL-gull, må hun gjøre noe hun aldri har greid før. Hun må treffe ordentlig med formtoppen til mesterskapet og hun må levere feilfritt når det gjelder som aller mest.

Svært lite tyder på at Stina Nilsson ikke traff ordentlig med formtoppen til VM både 2013 og 2015. Begge gangene leverte hun sine beste resultater for sesongen på internasjonalt nivå i VM. Med 5 mestersskapsmedaljer i en alder av 23 bør hun ikke være kjent for å være en løper som ikke kan toppe form.

2

knut_m

Du har rett. Det ble feil av meg å uttale meg som om hun ikke hadde truffet med formtoppen til mesterskap før. Hun har faktisk gått sprintfinale i 3 VM på rad og det må jeg innrømme at jeg overså i farten.

1

HLund

Med til historien hører det at Nilsson etter alle solemerker hadde sin store formtopp under Tour de Ski. Den feilen kommer hun neppe til å gjøre neste år. Viste seg som så mange ganger før at det er umulig å ha en ekstrem formtopp i både Tour de Ski og mesterskap. Problemet for Nilsson er dog at hun neppe har sjanse mot Bjørgen (og Johaug hvis hun får stille) i normal form på de lengre distansene. Da gjenstår sprint og sprintstafett. Sprinten skal bli tøff med de løypene som kommer til å være der, men med Tour de Ski-form fra i år er det nok ikke umulig.

1

george_hincapie

Viste seg som så mange ganger før at det er umulig å ha en ekstrem formtopp i både Tour de Ski og mesterskap.

Litt off topic, men en viss russer er nok uenig.

1

Progressen

For er egentlig Maiken "verdens beste sprinter"? Holder det å bli verdensmester for kunne bli omtalt slik? Var Vasilij Rotchev "verdens beste sprinter" i 2007?

Det er ikke akkurat en beskyttet tittel...

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...