Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2021: 10 km, kvinner

Etter en liten hviledag fortsetter VM-toget å tøffe videre, og VMs to eneste intervallstarter skal de to neste dagene gå av stabelen. Først ut er 10 km fristil for kvinner. Siden det som sagt er den eneste intervallstarten, er dette en av de aller gjeveste distanse å vinne i mesterskapet, og det skal absolutt være norske gull- og medaljemuligheter, når vi ser på hvordan sesongen har utartet seg.

10 km for kvinner var på programmet for første gang tilbake i 1954, da mesterskapet gikk i Falun. Da var det sovjetiske Ljubov Kozyreva som stakk av med gullet foran to finner, Siiri Rantanen og Mirja Hietamies. Det skulle starte en lang periode hvor Sovjet dominerte distansen fullstendig, som strakk seg over 24 år og sju VM (VM gikk hvert fjerde år i begynnelsen, midt imellom de olympiske lekene, frem til 1982, hvor det ble hyppigere mesterskap).

Dominansen ble brutt først i 1982, da Berit Aunli tok tidenes første norske gull på distansen på hjemmebane i Oslo, foran Hilkka Riihivuori fra Finland og tsjekkiske Kvetoslava Jeriova. Det ble også norsk gull på distansen de to neste mesterskapene, ved Anette Bøe (1985) og Anne Jahren (1987). Deretter skulle det gå 14 år før neste norske gull (det hører med til historien at 10 km ikke ble gått i VM fra 1993 til 1999, men da var jo Norge uansett inne i en litt dårligere periode i kvinnelangrenn), da Bente Skari vant 10 km klassisk i Lahti foran russerne Olga Danilova og Larissa Lazutina. Skari forsvarte seieren to år senere i Val di Fiemme, da foran Kristina Smigun fra Estland og Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Deretter tok det ytterligere åtte år før det neste norske gullet på 10 km, da Marit Bjørgen på hjemmebane tok en knepen seier foran erkerival Justyna Kowalczyk, mens Aino-Kaisa Saarinen ble nummer tre. To år senere ble det dobbelt norsk ved Therese Johaug og Bjørgen. I 2015 tok Charlotte Kalla et nokså populært hjemmegull i Falun, før det de to siste mesterskapene igjen har fortsatt med norsk dominans. I 2017 ble det gull til Bjørgen foran Kalla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

For to år siden, da øvelsen gikk i klassisk, ble det favorittseier til Therese Johaug, men hun måtte slite litt mer enn det som var forventet. En svensk junior ved navn Frida Karlsson presset henne hele veien inn, og det var ikke før helt på slutten at Johaug klarte å gå fra med mesteparten av de 12 sekundene hun vant med. Det handlet stort sett om de to; Ingvild Flugstad Østberg tok bronse, over halvminuttet bak, etter en jevn duell mot finske Krista Pärmäkoski. Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng hadde en noe dårligere dag og ble hhv. 10 og 19.

Program:

Tirsdag 2. mars: 13:15: 10 km fristil, kvinner

Norges utvalgte:

Helene Marie Fossesholm, Eiker SK Ragnhild Haga, Åsen IL Therese Johaug, Nansen IL (regjerende mester) Heidi Weng, Bul IL Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Therese Johaug er som vanlig storfavoritt når hun stiller til start i et distanserenn, og kanskje særlig når det er intervallstart. Johaug tapte riktig nok den siste intervallstarten før VM (ble knepen toer bak Diggins i Falun), men før Falun-helgen vant hun de tre WC-rennene hun stilte opp i på distanse, samt at hun var suveren på hjemmebane i rennene hun gikk der. Hun viste også solid form på duathlon og vant komfortabelt, selv om den avgjørende luka kom ved skibytte(!), som hun gjorde raskere enn hovedkonkurrent Andersson (men det er selvfølgelig meget mulig hun hadde vunnet uansett). Må altså finne seg i favorittstempelet også her.

Helene Marie Fossesholm har stabilisert seg på et svært høyt nivå denne sesongen, og er stort sett å finne i topp seks-sjiktet i verden, ikke minst i skøyting. Fossesholm ble seks på denne distansen i Lahti, men var om mulig enda sterkere dagen før, da hun gikk forrykende på skøytedelen i duathlon, der hun ble to bak Johaug. Hun slet litt i klassiskdelen av duathlon i helgen, men gikk seg kraftig opp på skøytedelen, etter at hun gikk meget bra særlig i avslutningen av løpet og til slutt ble nummer seks. Fossesholm har hatt for vane å åpne forsiktig og avslutte sterkt, men det er mulig hun må ta en liten sjanse for å kunne ha mulighet på medalje her. Men muligheten skal vi absolutt holde åpen.

Heidi Weng har også stort sett hatt en god sesong, med pallplass på duathlon i Lahti og som regel nummer to bak Johaug i nasjonale renn. Men på duathlon på lørdag ble det en litt dårligere dag, og hun endte på en for henne noe skuffende niendeplass. Så spørs det om det var skiene som ikke var optimale eller om formen ikke er der den skal være. Ikke godt å si. Hun ble uansett fem på denne distansen i Falun, så det er ikke altfor lenge siden hun iallfall var i brukbar form. Hun må likevel gire opp et hakk eller to for å kunne kjempe om medalje her i dette selskapet. Potensialet finnes der, men formen er usikker.

En litt spennende start her er Ragnhild Haga. Hun har jo etter OL-gullet i 2018 hatt noen i mer eller mindre grad tunge sesonger, men de siste ukene har det virket som hun mer og mer har gått seg opp mot nivået hun hadde for tre år siden. Hun har vært rundt pallen i skøyterennene som har vært gått nasjonalt, og i NM tok hun sølv bak Fossesholm. Men det var 10 fri i Falun som virkelig ga grunn til litt optimisme inn mot dette mesterskapet, da hun ble nummer fire, riktig nok et stykke bak pallen, men hun slo mange gode løpere (for eksempel Fossesholm og Weng). Det blir veldig interessant å se hva hun kan komme med her.

Siste kvinne på laget er Tiril Udnes Weng, som har hatt en god sesong (om enn noe variabelt). I starten av sesongen så det ut til at det var klassisken som fungerte best, men hun viste både på duathlon i Lahti og ikke minst på 10 fri i Falun (der hun ble sju) at skøytingen begynner å sitte, den også. VM åpnet bra med en finaleplass på sprinten, og det var ikke hennes feil at det ikke ble medalje på lagsprinten. Hun er nok den eneste på det norske laget som trolig ikke kan håpe på medalje selv i sine villeste drømmer (hun har tross alt ikke vært i nærheten ennå), men topp ti bør kunne være mulig om hun har en god dag.

Utlendinger:

Svenskene viste veldig bra form på duathlon, og de blir nok sterke her også. Ebba Andersson har vært sterk i de rennene hun har gått stort sett hele sesongen (bortsett fra et par etapper i Tour de Ski), ble tre sammenlagt i Tour de Ski og har ytterligere seks pallplasser i WC (tok også sin første WC-seier opp Alpe Cermis). Viste også bra form på duathlon, der hun hang med Johaug frem til skibytte, men tapte flere sekunder på selve skibyttet og mistet kanskje litt motet der. Stor medaljekandidat. Det samme må Frida Karlsson sies å være. Karlsson har egentlig vært sterk når hun ikke har vært hemmet av skade denne sesongen, noe Ruka-helgen (fjerdeplass sammenlagt) og første del av Tour de Ski beviste. Hun slet naturlig nok litt etter å ha pådratt seg skaden og formen inn mot mesterskapet var uviss, men hun viste på duathlon at det var det absolutt ingen grunn til. Selv etter fall greide hun å gå seg inn til sølv, og hun viste storform i begge stilarter. Spennende start her.

Så kommer vi selvsagt ikke utenom Jessie Diggins, kvinnen som slo Johaug på intervallstarten i Falun. Diggins har hatt en spinnvill sesong, med seier i Tour de Ski sammenlagt, og hun leder også WC sammenlagt helt suverent. Hun har også vist bra form etter Tour de Ski, selv om duathlonen tidligere i mesterskapet ble en enorm skuffelse for amerikaneren. Vi får tro at det var dårlige ski og ikke dårlig form som ødela, for vi trenger noen til å utfordre Norge og Sverige her. Diggins' landskvinne Rosie Brennan er også interessant her, om hun kan finne igjen formen. Hun stod over duathlon for å konsentrere seg om lagsprint, som gikk litt så som så for USAs del (men de var ikke mer enn et par sekunder bak medalje). Kan Brennan finne tilbake til formen hun hadde innledningsvis i sesongen (overlegen seier på 10 fri i Davos, f.eks.) og i starten av Tour de Ski, kan hun kjempe helt der oppe.

Charlotte Kalla fullførte en finfin svensk innsats på duathlon, der hun tok en for henne svært oppløftende femteplass, som er hennes beste resultat denne sesongen. Hun ble også sju i Lahti på duathlonen der. Hun skuffet på 10 fri i Falun, men formen ser ut til å være bedre nå, og da blir hun interessant også på denne distansen. Teresa Stadlober fikk seg også en kjempeopptur på duathlon, der hun nok gjorde sesongens relativt beste løp (hun hadde samme plassering på en etappe i Tour de Ski, men der var jo ikke de norske med). Stadlober er enormt ustabil, men har sine dager hvor hun plutselig bare er der hun skal være, og en av dem var på lørdag. Så spørs det om hun kan gjøre noe lignende også på 10 fri (men hun er nok noe bedre i klassisk).

Natalia Nepryaeva har hatt en variabel sesong, og starten hennes på dette mesterskapet (kvartfinaleexit på sprinten og fiasko på duathlon) kunne mildt sagt vært bedre. Var dog sammen med Stupak ganske nær medalje på lagsprinten. Nepryaeva er best i klassisk, det er ingen tvil om det, men hun har enkeltløp også i skøyting hvor hun hevder seg, så man vet jo aldri. Apropos Yulia Stupak, har jo hun tatt kjempesteg i skøyting denne sesongen, hvor hun har en pallplass på denne distansen fra Davos. Duathlonen hennes var ikke helt topp, og hun røk også i kvarten på sprinten, så formen er det et lite spørsmålstegn rundt. Men hun kan fort greie en fremskutt plassering om hun har en bedre dag her. Tatiana Sorina er også en interessant russer. I likhet med Nepryaeva er nok også hun et knepp bedre i klassisk på sitt beste, men hun har gode resultater også i skøyting (ble to i Ruka der den avsluttende jaktstarten var i skøyting, og ble topp seks både i Davos og Toblach). Er nok en solid kandidat for topp ti her, iallfall.

Krista Pärmäkoski har i grunn vært ganske blek denne sesongen, hvor den vanligvis så stabilt gode finnen har vært langt utenfor sitt beste, et lite oppsving i Tour de Ski til tross (femteplass sammenlagt). Duathlonen her var heller ikke den beste Pärmäkoski har prestert og hun var utenfor topp ti, og lagsprinten ble også så som så. Men med litt bedring på dagsformen kan hun likevel blande seg ganske høyt oppe. Ellers kan vi jo også nevne at Linn Svahn er den fjerde svenske løperen som stiller her. Kanskje et noe merkelig uttak, da Svahn har vært langt bedre i klassisk enn i skøyting på distanse, og dette er dessuten trolig en litt for tøff løype i intervallstart for henne. Formen hennes er heller ikke på topp om en skal bruke sprinten tidligere i mesterskapet som referanse. Men svenskene vil nok gjerne teste distanseformen hennes før stafetten, og sånn sett gir det jo på sett og vis mening. Det vil vel likevel være overraskende om hun greier topp ti her.

Andre løpere som kan gjøre det bra er Katerina Razymova, Delphine Claudel, Sadie Maubet Bjornsen, Hailey Swirbul, Victoria Carl, Katharina Hennig, Yana Kirpichenko og Patricija Eiduka.

Slik gikk det i VM 2019 (klassisk):

Kvinner: 1. Therese Johaug (NOR) 2. Frida Karlsson (SWE) +12.2 3. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) +35.6 4. Krista Pärmäkoski (FIN) +37.0 5. Nadine Fähndrich (SUI) +1:03.9 6. Anastasia Sedova (RUS) +1:04.9

Slik gikk det i OL 2018 (siste gang fristil i mesterskap):

1. Ragnhild Haga (NOR) 2. Charlotte Kalla (SWE) +20.3 3. Marit Bjørgen (NOR) +31.9 3. Krista Pärmäkoski (FIN) +31.9 5. Jessie Diggins (USA) +35.2 6. Nathalie von Siebenthal (SUI) +49.8

Resultater på 10 km fristil intervallstart de siste to sesongene:

Davos 2019: 1. Therese Johaug, 2. Heidi Weng, 3. Jessie Diggins Toblach 2019: 1. Therese Johaug, 2. Ingvild Flugstad Østberg, 3. Ebba Andersson Nove Mesto 2020: 1. Therese Johaug, 2. Natalia Nepryaeva, 3. Heidi Weng Östersund 2020: 1. Therese Johaug, 2. Heidi Weng, 3. Ingvild Flugstad Østberg Davos 2020: 1. Rosie Brennan, 2. Yulia Stupak, 3. Hailey Swirbul Toblach 2021: 1. Jessie Diggins, 2. Rosie Brennan, 3. Ebba Andersson Falun 2021: 1. Jessie Diggins, 2. Therese Johaug, 3. Ebba Andersson

NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK 1.

Tirsdag 2. mars: 12:45-13:10: VM-studio 13:10-14:30: 10 km fri teknikk, kvinner 14:30-15:10: VM-studio 20:00-20:35: VM-kveld

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofil: Kan finnes her (side 43).

Værmelding (fra yr.no): Kl 13-14: +13 grader, klarvær (meldt minusgrader på natten)

God VM-fornøyelse!

12
437 kommentarer

Korgutt

Slik å forstå altså. Da er det ingen grunn til å spekulere i tidlig startnummer slik at du kan få ryggen til en konkurrent på runde 2.

1

Exes

Og det er jækla digg. Spesielt i herreklassen har det vært mange tilfeller av løpere som har hengt seg inn til topplasseringer, noe de aldri ville klart hvis de måtte gå alene hele veien.

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...