Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2021: Stafett, kvinner

Intervallstartene er unnagjort, og da skal vi igang med et par skikkelige godbiter i mesterskapssammenheng, nemlig stafettene. Langrennsstafettene har i årtier vunnet nordmenns hjerter, og det er en svært prestisjefylt gren å vinne, og kanskje spesielt for oss nordmenn - vi legger mye i å vise at vi er verdens beste nasjon i vår nasjonalsport.

I VM-sammenheng ble stafett for kvinner arrangert første gang i 1954 i Falun, og da hadde allerede herrene hatt stafett på programmet i ganske mange år. Den første stafetten ble vunnet av Sovjet foran Finland og Sverige, mens Norge ble nummer fire. Den første norske medaljen i VM kom i Oslo i 1966, da det ble sølv bak Sovjet, men foran Sverige. Det var kun tre løpere på damelagene den gangen, og på det norske laget gikk Ingrid Wigernæs, Inger Aufles og Berit Mørdre, som ble slått med 1.55 av Sovjet, men som slo svenskene i spurten. Det første gullet kom også i Oslo, denne gangen i 1982. Da gikk Anette Bøe, Inger Helene Nybråten, Berit Aunli og Brit Pettersen på laget som vant 13,7 sekunder foran Sovjet, med Øst-Tyskland på tredjeplass.

Deretter skulle det gå 23 år før Norge igjen tok gull, denne gangen i Oberstdorf i 2005 med Vibeke Skofterud, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen på laget. Fra 2011 til 2017 vant vi fire strake damestafetter: Kollen 2011 (Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen), Val di Fiemme 2013 (Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen), Falun 2015 (Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen) og Lahti 2017 (Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen). I alt har Norge tatt 5 gull, 7 sølv og 4 bronse på damestafett i VM-historien.

Forrige VM i Seefeld ble det altså en brå slutt på Norges hegemoni på damestafett, da Sverige tok innersvingen på oss. Norge prøvde seg med en frekkis med å prøve Johaug på siste etappe, men det holdt ikke - Sverige med Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson hentet hjem Sveriges aller, aller første gull på damestafett gjennom historien på det 26. forsøket, etter fire strake sølv i de foregående mesterskapene. Norge med Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug endte tre sekunder bak Sverige, mens Russland tok bronsen, men var hele to minutter bak de to beste lagene (likevel hadde de god margin ned til Tyskland på fjerdeplass).

Program:

Torsdag 4. mars: 13:15: 4x5 km stafett, kvinner

Norges utvalgte:

Helene Marie Fossesholm, Eiker SK (4. etappe) Therese Johaug, IL Nansen (3. etappe) Heidi Weng, Bul IL (2. etappe) Tiril Udnes Weng, Nes Ski (1. etappe)

Det var mye diskusjon rundt stafettuttaket, hvilke løpere som skulle benyttes og ikke minst hvor de skulle benyttes, og vi kan vel konkludere med at det ble et ganske så forventet oppsett på Norges lag.

På første etappe får vi Tiril Udnes Weng, som har gått WC-stafetter tidligere, men som her får sin mesterskapsdebut på stafett. Udnes Weng hadde gode dager både på den individuelle sprinten (finaleplass) og lagsprinten, og formen virker til å være OK tross at det ble tungt på 10 fri. Men 5 klassisk skal på papiret passe Udnes Weng bra, og forhåpentligvis er det nok til at Norge ikke kommer til å tape noe på den første etappen. Sveriges startkvinne er for øvrig Sundling, og det kan jo bli en interessant duell.

På andre etappe har man satt opp Heidi Weng, også forventet. Weng har hatt et til henne å være nokså mørkt mesterskap så langt, med en ikke optimal skiathlon og en rett og slett svak 10 fri (hhv. 9.- og 15. plass). Hun virker ikke til å ha truffet med toppformen til dette mesterskapet og må sies å være et lite spørsmålstegn. Men hun er normalt bra til å henge, og klassiskløypa er ikke så altfor tøff, så hun kan komme bra fra det på en god dag. Sveriges motstykke på denne etappen er Charlotte Kalla, noe som skal være en OK match.

Vi spiller trumfkortet vårt på den tøffe tredje etappen, der Therese Johaug skal få boltre seg. Johaug har vært suveren så langt i mesterskapet, først med en bunnsolid skiathlon, for deretter å gå et av de beste skirennene verden har sett på 10 fri. Begge deler resulterte selvsagt i gull. 5 km er jo dessverre ganske kort, så de helt vanvittige avstandene blir det nok ikke, men hun kan jo fort bli en avgjørende brikke om hun blir sendt ut i riktig posisjon. Men kan hun få luke til en Ebba Andersson i form på 5 km, selv om de skulle gå ut samtidig? Tja, det blir iallfall spennende å se.

På ankeretappen får vi se junior Helene Marie Fossesholm, som ikke har vist sin aller, aller råeste form i VM. Men det har ikke vært dårlige resultater heller, med sjetteplass på skiathlon og åttendeplass på 10 fri, så hun har alle muligheter til å bite godt fra seg. Det spørs litt hvilken posisjon hun blir satt opp i, men går hun ut i det minste sammen med teten, blir det veldig spennende. Vi vet at svenskenes ankerkvinne Frida Karlsson er i sitt livs form, så tøft blir det uansett. Spurt mellom de to supertalentene har vi vel heller ikke sett så langt, så uvisst der også, selv om Karlsson kanskje har et bittelite overtak på toppfart, når man ser på sprintresultater hun har gjort.

Utenlandske lag:

Sverige har et råsterkt lag, og må kanskje regnes som små favoritter her. Jonna Sundling på første har vist meget god form i dette mesterskapet gjennom å sikre Sverige to sprintgull, og 5 km er noe hun bør takle bra, selv om hun kanskje er ørlite bedre i skøyting. Charlotte Kalla har truffet med sesongens beste form til mesterskapet og har to solide plasseringer. De taper neppe noe på den etappen heller. Ebba Andersson har to medaljer, og det sier seg selv at det blir vanskelig selv for Johaug å ta mye på henne på 5 km. Så avslutter de med en Frida Karlsson (med to individuelle sølv og masse selvtillit i lomma) i kanonform - et tøft valg å vente med trumfkortene helt til slutt, men trolig også riktig i den tøffe skateløypa. Det blir nok tøft for våre løpere å gå fra Sverige på noen av etappene, men det blir nok viktig for Fossesholm å gå ut med noen sekunders ledelse, så vi får håpe at noen kan gjøre det. Uansett - her er det bare å feste setebeltene, folkens.

Russland (eller det russiske skiforbundet, for å være pinlig nøyaktig) har et meget sterkt lag, de også, og bør iallfall ha god mulighet på medalje på papiret. Yana Kirpichenko på første etappe var bra med på skiathlon og ble topp ti der, foran og rett bak mange sterke navn. Yulia Stupak går andre etappe. Hun har hatt et svakere VM enn forventet, og 10 fri var rett og slett helsvart (så vidt topp 30), men 5 klassisk bør kunne passe henne ypperlig. Er nok en av de bedre løperne på andre etappe. Tatiana Sorina har gått bra på de to distanserennene hittil, med åttendeplass på skiathlon og femteplass på 10 fri. Hun er i veldig bra form, og kan kanskje holde nokså bra stand på sin etappe, selv om hovedutfordrerne heter Johaug og Andersson. Så har russerne valgt å bruke Natalia Nepryaeva på ankeretappen. I en ren spurt skal hun være vel så god som Karlsson og Fossesholm, og så spørs det vel både om Russland fremdeles er med helt i teten når hun går ut, men også om hun holder følge så lenge selv om hun går likt ut med Norge og/eller Sverige, selv om det skal sies at hun gjorde en brukbar 10 fri (12. plass).

USA har også et meget godt lag på papiret, men har et par spørsmål når det gjelder form. Ikke minst når det gjelder Hailey Swirbul på første etappe, som sensasjonelt gikk inn til tredje plass på 10 fri i Davos, men som har slitt med formen siden det. På skiathlonen var hun helt ute av det, og det blir en nøkkel for USA at hun henger med. Sadie Maubet Bjornsen fikk ikke gå skiathlon, men viste god form på 10 fri der hun ble 11. Hun skal også være et hakk bedre i klassisk, så der er USA godt forspent. Rosie Brennan åpnet sesongen forrykende, med mange plasseringer i toppen, og til og med et par seire. Underveis i Tour de Ski var det imidlertid noe som gikk feil, og hun har ikke helt greid å finne tilbake til formen igjen. Hun ble bare nummer 17 på 10 fri. Formen har ikke vært helt på topp, og det må nok snu om man skal henge med helt i teten. Jessie Diggins på siste er dog et veldig bra kort å ha der, og om USA henger med dit, blir de vanskelige å slå. Solid medaljekandidat.

Finland har et OK lag, men har et spørsmålstegn på første etappe i Jasmi Joensuu, som er klart best på sprint, og som fort kan slite med å henge med. På andre etappe har de et bra kort i Johanna Matintalo, en solid klassiker som fort kan gjøre det bra på tremila, og som nok kommer til å bite bra fra seg også her. Evigunge Riitta-Liisa Roponen imponerte kraftig på 10 fri og ble topp ti der, og skaffer seg en plass på stafettlaget også i år. Krista Pärmäkoski på siste er en god løper, men har ikke vært i toppform denne sesongen. Hun endte rett utenfor topp ti på 10 fri og skiathlon. Er en liten medaljeoutsider, men da skal mye stemme.

Tyskland stiller også greit, men mangler nok et par ordentlige kanoner til å holde følge med de aller, aller beste. Laura Gimmler er best på sprint, men kan nok også holde greit på en 5 klassisk om hun har dagen. Så har de sin beste løper i Katharina Hennig på andre etappe, som jo er en av verdens aller beste klassikere og som skal være en av de bedre på den etappen. Pia Fink på tredje er en løper som har ligget litt i topp 20-sjiktet i det siste, og det er jo bra, men ikke nok til å være noen trussel for de aller beste. Ankerkvinne Victoria Carl har på sin side ligget rundt topp 15 i det siste og er solid i sine beste stunder. Laget skal vel kanskje akkurat ikke være sterkt nok for medalje, men på en toppdag vet man jo aldri.

Slik gikk det i VM 2019:

1. Sverige (Ebba Andersson - Frida Karlsson - Charlotte Kalla - Stina Nilsson) 2. Norge (Heidi Weng - Astrid U. Jacobsen - Ingvild F. Østberg - Therese Johaug) +3.1 3. Russland (Yulia Belorukova - Anastasia Sedova - Anna Nechaevskaya - Natalia Nepryaeva) +2:03.8 4. Tyskland (Victoria Carl - Katharina Hennig - Sandra Ringwald - Laura Gimmler) +2:46.3 5. USA (Julia Kern - Sadie Bjornsen - Rosie Brennan - Jessie Diggins) +3:06.0 6. Finland (Laura Mononen - Krista Pärmäkoski - Riitta-L. Roponen - Eveliina Piippo) +3:47.7

Resultater på stafett siste tre sesonger:

Beitostølen 2018: 1. Norge I, 2. Russland II, 3. Finland I Ulricehamn 2019: 1. Norge I, 2. Sverige I, 3. Finland Lillehammer 2019: 1. Norge I, 2. USA I, 3. Sverige Lahti 2020: 1. Norge, 2. Finland I, 3. Sverige Lahti 2021: 1. Norge, 2. Sverige, 3. Finland I

NRKs sendeskjema:

Torsdag 4. mars: 12:00-13:10: VM-studio 13:10-14:15: 4x5 km stafett, kvinner 14:15-15:10: VM-studio 20:00-20:40: VM-kveld

Startliste: Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofil: Kan finnes her (side 37/38).

Værmelding (fra yr.no): +12/+11 grader, delvis skyet (er også meldt litt lett regn rundt disse tider)

God VM-fornøyelse!

14
862 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

JODDEMM

Toja: Jubelen var ikke rettet mot Frida men mot oss.

** For å leke litt Saltvedt: Heidi Weng var jublende glad!

For...hun jublet ikke bare mot oss! Heidi Weng: hun jublet for oss også. For oss alle som ikke har anledning til selv å være tilstede i Oberstdorf og heie heltene våre fram!

Heidi Weng skapte et eget "Rune Tribune-øyeblikk" på vegne av oss alle som så gjerne skulle vært i VM-byen- akkurat i dag- torsdag 4.mars 2021!

4

daskedusken

Hehe, her tar du Saltvedt på kornet. Leste med den overdramatiske stemmen i hodet.

1

Borr

Mye snakk om svensk smørebom, men er usikker på om dette likevel hadde holdt inn selv om de hadde vekslet likt på tredje etappe. Ebba ville nok uansett fått store problemer med å takle kjøret til Therese, og tipper at HM Fossesholm ikke ville ha gitt bort en 15-20 sekunders ledelse ut på siste etappe. Dette var rett og slett en overbevisende seier, noe som er ganske så beroligende med tanke på OL neste år. Da har forhåpentligvis også Ingvild Flugstad Østberg funnet tilbake toppformen slik at landslaget har enda flere kort å spille på. Heller ikke usannsynlig at forholdene blir like tøffe som de man så i dag.

1

sodajr

tipper at HM Fossesholm ikke ville ha gitt bort en 15-20 sekunders ledelse ut på siste etappe.

Ho tapte 25sekunder til Parmakoski og Diggins på etappen.

1

skattesjefen

Mye snakk om svensk smørebom, men er usikker på om dette likevel hadde holdt inn selv om de hadde vekslet likt på tredje etappe. Ebba ville nok uansett fått store problemer med å takle kjøret til Therese, og tipper at HM Fossesholm ikke ville ha gitt bort en 15-20 sekunders ledelse ut på siste etappe

Selvsagt må en snakke om smørebommen når det var eneste årsaken til at det ble norsk gull. Selv om Fossesholm tok det litt med ro på slutten var Norge mindre enn ett minutt før Finland og USA.

Med samme ski hadde Sverige vunnet klart.

1

sestav

På tide med en oppsummering, Sundling fikk det tungt på slutten, teknikken sviktet og det så ut som hun ikke hadde feste under skiene. Noen i den svenske smøreboden fikk panikk, og skulle sikre godt feste for Kalla. Det var tydelig fra første meter at de hadde sløst med rødklisteret. Det er langt fra normalt når Kalla må gi luke til trioen foran inn mot den første bakken. Det finnes ikke noe verre enn for mye rødklister. For gliden. Stafetten var over for Sverige.

Syntes virkelig synd på Kalla da hun i intervjuet etterpå ikke synes hun kan blåse ut, og si det som det er. Det får være grenser for lojalitet.

Så var det Torgeir Bjørn, i dag tok han virkelig kaka. Etter at Kalla hadde måttet gi stor luke til de hun gikk ut sammen med, presterer han å si at hun "bevarer roen" i opphentingen av Norge.

Før han etter andre etappe sa at "Sverige på uforklarlig vis ble akterutseilt". Det var vel ingen andre enn Bjørn som ikke forsto hvorfor det gikk sånn.

En kombinasjon av ski og form? Nei, Kallas form kan være helt ok. Men ingen ting er mer utmattende enn å se konkurrentene bare seile avgårde.

I dag manglet bare at Bjørn sa at det var litt som forventet at Sverige kom på sjetteplass. Han må ut.

4

DrDrax

Sundling fikk det tungt på slutten, teknikken sviktet og det så ut som hun ikke hadde feste under skiene. Noen i den svenske smøreboden fikk panikk, og skulle sikre godt feste for Kalla. Det var tydelig fra første meter at de hadde sløst med rødklisteret. Det er langt fra normalt når Kalla må gi luke til trioen foran inn mot den første bakken. Det finnes ikke noe verre enn for mye rødklister.

Fasit

1

isirubben

Weng har ju alltid visat att hon älskar att slå Sverige. Jag tror ingen i Sverige har problem med att Heidi jublar framför svenskorna. De flesta svenskar älskar Heidi. Jag bryr mig inte. Hon måste få visa känslor i mål i synnerhet när hon gjort en grymt bra insats. Låt Heidi få vara Heidi. Hon gör ju inget elakt eller dumt någonsin.

4

LBJ91

Rhino Thue som har lurt seg inn i den svenske smøreboden?

4

karstein99

Fri oss fra boring, forutsigbare intervju. Gi oss ekte glede, passion, tårer, usikkerhet, forvirring, forsnakkelser og løpere som gjør tabber, sånn som alle vi andre også gjør, og er seg selv. Simpelthen elsker Heidi Weng! For et menneske (bryr seg alltid om folk rundt seg, bortsett fra svensker i intervjusonen), for et intervjuobjekt (om det fantes en egen Heidi Weng-kanal som bare sendte intervjuer med Weng hadde det blitt magisk) og for en skiløper! Dette intervjuet kommer til å bli legendarisk! Og vil gå på repeat igjen og igjen til evig tid. (Og om dette overhodet skulle være en sak, bør den være verdens enkleste å reparere med en kjapp unnskyldning. Men nå tror jeg ikke en gang HW mente å være cocky. Hun bare var hoppende glad. Og om hun, mot all formodning, prøvde å få litt Northug-attitude tilbake i langrenn, ville det bare vært enda mer kult. Langrenn trenger litt fyring. Det er et par svensker som prøver litt å leke Northug litt for mye, men det blir bare patetisk når de gjør det uten glimt i øyet. Dette var nærmere originalen) Ja takk til ekte idrettsglede!

3

luchs

om hun, mot all formodning, prøvde å få litt Northug-attitude tilbake i langrenn

Personlig syns jeg Northug hadde ganske elegant timing når han ertet motstandere. Han kunne rakke ned på dem på et så ufyselig vis at alle (de fleste) skjønte at det må forstås med en ironisk distanse. Og glimtet i øyet når han mobba andre var tydelig.

3

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...