Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2021: 30 km, kvinner

Lørdag er det klart for kvinnenes lengste distanse, nemlig 30 km klassisk, som går i fellesstart. Som alltid er det store norske forhåpninger når damene skal ut i aksjon. Norge har tatt alle de tre individuelle gullene hittil i mesterskapet, og sjansene er gode for at vi gjør rent bord individuelt med fire av fire gull (lagøvelsene har som kjent Sverige tatt seg av), akkurat som vi gjorde for to år siden.

30 km er faktisk en ganske ny distanse for kvinnene i VM-sammenheng, og ble ikke arrangert før i Lahti i 1989. Den gangen var det naturligvis intervallstart, og det ble dobbeltseier til Sovjet ved Elena Välbe og Larissa Lazutina, med finske Marjo Matikajnen på tredjeplass. Marianne Dahlmo ble beste norske på sjetteplass. Norges første medalje på denne distansen kom i 1997 i Trondheim, da Marit Mikkelsplass kapret bronsen bak Elena Välbe og Stefania Belmondo. Hun utkjempet da en dramatisk sekundstrid med Larissa Lazutina som endte godt med norske øyne - Mikkelsplass gikk seirende ut med fire tidelers margin. Anita Moen var også med i den kampen, men måtte se seg slått med to sekunder av lagvenninnen. Norge tok faktisk aldri gull mens 30 km fremdeles ble gått med intervallstart.

Fra og med Oberstdorf 2005 har distansen gått i fellesstart, og der tok Norge gull på første forsøk da Marit Bjørgen tok gullet foran finske Virpi Kuitunen og russiske Natalia Baranova-Masolkina. Deretter ble det et opphold til Oslo 2011 før neste norske gull, da Therese Johaug tok sitt første individuelle mesterskapsgull etter å ha regelrett knust konkurrentene. I 2013 i Val di Fiemme vant Bjørgen nok en gang, mens Johaug var tilbake igjen på topp i 2015, før Bjørgen igjen tok tilbake tittelen igjen i 2017.

I 2019 var Therese Johaug igjen tilbake på topp, da hun vant en relativt klar seier, over halvminuttet foran Ingvild Flugstad Østberg på sølvplass, mens Frida Karlsson tok bronse. Johaug tok da sitt tredje gull av tre mulige og Østberg sin tredje medalje. Junior Karlsson tok også sin andre medalje i mesterskapet. To av de tre blir nok å finne i hovedrollene nok en gang i morgen.

Program:

Lørdag 2. mars: 12:30: 30 km klassisk fellesstart, kvinner

Norges utvalgte:

Helene Marie Fossesholm, Eiker SK Therese Johaug, IL Nansen (regjerende mester) Heidi Weng, Bul IL Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Therese Johaug har igjen innfridd de enorme forventningene hun hadde på seg i forkant av mesterskapet, og har tre gull av tre mulige så langt. Etter at hun fikk en luke etter skibytte på skiathlon vant hun et klart gull der, og hun var rett og slett overlegen på 10 fri, der hun vant med nesten minuttet. I tillegg spilte hun en avgjørende rolle i Norges stafettgull. Den regjerende mesteren takler normalt lange distanser svært godt (tross at hun grunnet en taktisk skiblunder ble slått i Kollen i fjor), og blir så klart favoritt i årets siste VM-renn

Helene Marie Fossesholm har levert OK hittil i VM, selv om hun ikke har hatt fullklaff i de individuelle rennene (femte- og åttendeplass). Men hun gikk stødig og godt da hun sikret stafettgullet på siste etappe på stafetten, og vil nok med gullet der uansett se på dette mesterskapet som en kjempesuksess. Fossesholm går ofte godt i fellesstarter, og selv om hun liker seg aller best i skøyting, kan det absolutt bli en brukbar plassering også her.

Heidi Weng har heller ikke helt prestert opp mot det hun kan individuelt, med så vidt topp ti på skiathlon og helt nede på 15. plass på 10 fri, men det var nok desto deiligere for henne å få klaff på stafettetappen sin, og å være en stor del av stafettgullet. Det så ut til å sitte bra for Weng i klassisk på stafetten, helt klart et skritt i riktig retning. Så får vi håpe det stemmer enda litt bedre her og kan være nærmere medaljekampen enn hun har vært så langt.

Tiril Udnes Weng har hatt et fint VM med både finaleplass på sprinten, en god lagsprint og ikke minst en kjempeetappe på stafetten som begynte ferden mot gull for Norge. Hun hadde dog en dårlig dag på 10 fri, men formen har kanskje generelt vært litt bedre i klassisk denne sesongen. Kanskje hun kan sikte seg inn på en plass rundt topp 10-15.

Anne Kjersti Kalvå har gått én distanse tidligere i mesterskapet, da hun fikk med seg en hyggelig 12. plass i skiathlon. Hun har ofte vært i topp ti-sjiktet i WC denne sesongen, og det er kanskje i sjiktet rundt 10-15 vi skal forvente henne også på denne tremila.

Utlendinger:

Svenskene skuffet stort på stafetten, men de har definitivt de to største utfordrerne til Johaug på papiret. Frida Karlsson har klart å toppe formen til mesterskapet, og har sølv på begge de to øvelsene så langt. Hun har sett ursterk ut, og hun skal ha minst like gode aksjer når det kun er klassisk på programmet. Vi husker hva hun gjorde på tremila i Kollen i fjor, så hun skal kunne stå distansen. Hun har også et enormt vinnerinstinkt som kan komme henne til gode. Ebba Andersson har også hatt et glitrende mesterskap, i likhet med Karlsson med to medaljer, men da av valøren bronse. Andersson har vært sterk og var uheldig da hun slapp luke til Johaug på skibyttet på skiathlon, og så var hun et stykke unna Johaug på 10 fri, men tok likevel medalje. Hun er god til å henge og kommer nok til å prøve å følge så lenge som mulig.

Av andre utfordrere har vi for eksempel en sterk russer. Tatiana Sorina har gått flere gode renn hittil i mesterskapet, med åttendeplass på skiathlon og femteplass på 10 fri, i tillegg til en god stafettetappe. Hun skal være enda bedre i klassisk, og hun kan være en joker i medaljekampen om hun har dagen. Yulia Stupak og Natalia Nepryaeva stiller dessverre ikke. En spennende outsider er tyske Katharina Hennig, som har hatt et ganske anonymt mesterskap så langt, men dette er dagen hun har sett frem mot hele sesongen. Hun har vært bra i klassiske fellesstarter i det siste, har vært på pallen denne sesongen, og gjorde en god tremil i Kollen i fjor. Outsider til medalje om dagsformen stemmer.

Teresa Stadlober viste kjempeform på skiathlon, der hun ble fire, og hun viste også flott form i bakkene på 10 fri, der hun ble ni til slutt. Stadlober er sterkest i klassisk og det skal ikke være noen ulempe at det er langt heller. Det kan fort bli en topplassering om formen fortsetter. Krista Pärmäkoski har hatt en relativt svak sesong til seg å være og har ikke klart å finne sitt vanlige nivå rundt topp seks. Det har dessverre for henne fortsatt litt i VM, men hun og finnene fikk en opptur da det ble bronse på stafetten. Pärmäkoski er sterk i klassisk på sitt beste og kan nok henge med til en brukbar plassering.

Charlotte Kalla hadde en sterk start på mesterskapet med to topp seks-plasseringer individuelt, men fikk et voldsomt tilbakeslag på stafetten, der både ski og kanskje også kropp ikke ville spille på lag. Så får vi se om det vil seg litt mer igjen her. Så får vi også nevne Sadie Maubet Bjornsen, som skal gå sitt aller siste renn i karrieren her, og som nok kommer til å gi det aller siste kroppen har å by på. Hun har ikke helt vært på sitt beste etter at hun begynte sesongen sent, men hun gikk en brukbar 10 fri (11. plass) og skal være enda bedre i klassisk om ting er som normalt. En interessant start på flere måter. For øvrig stiller ikke Jessie Diggins på denne distansen.

Andre som kanskje kan oppnå bra plasseringer inkluderer Johanna Matintalo, Katerina Razymova, Nadine Fähndrich, Anamarija Lampic, Yana Kirpichenko, Alisa Zhambalova, Emma Ribom og Masako Ishida.

Slik gikk det i VM 2019 (fristil):

1. Therese Johaug (NOR) 2. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) +36.8 3. Frida Karlsson (SWE) +44.0 4. Jessie Diggins (USA) +1:05.9 5. Charlotte Kalla (SWE) +1:16.6 6. Ebba Andersson (SWE) +1:17.3

Slik gikk det i OL 2018 (siste gang 30 km klassisk i mesterskap):

1. Marit Bjørgen (NOR) 2. Krista Pärmäkoski (FIN) +1:49.5 3. Stina Nilsson (SWE) +1:58.9 4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) +2:00.4 5. Charlotte Kalla (SWE) +2:57.2 6. Kerttu Niskanen (FIN) +3:01.6

Resultater fra 30 km fellesstart siste fire sesonger:

Pyeongchang 2018 (klassisk, OL): 1. Marit Bjørgen, 2. Krista Pärmäkoski, 3. Stina Nilsson Oslo 2018 (fristil): 1. Marit Bjørgen, 2. Jessie Diggins, 3. Ragnhild Haga Seefeld 2019 (fristil, VM): 1. Therese Johaug, 2. Ingvild Flugstad Østberg, 3. Frida Karlsson Oslo 2019 (klassisk): 1. Therese Johaug, 2. Natalia Nepryaeva, 3. Ebba Andersson Oslo 2020 (klassisk): 1. Frida Karlsson, 2. Therese Johaug, 3. Ebba Andersson

NRKs sendeskjema:

Lørdag 6. mars: 12:15-12:25: VM-studio 12:25-14:00: 30 km klassisk fellesstart, kvinner 14:00-14:55: VM-studio 19:10-19:50: Medaljeseremoni (NRK 2) 21:20-21:50: VM-kveld

Startlister: Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofil: Kan finnes her (side 45).

Værmelding (fra yr.no): +5/+6 grader, klarvær (meldt minusgrader på natten)

God VM-fornøyelse!

23
606 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

bhros

Husker da Astrid for noen år siden gikk 1. etappe (?) på en stafett, og tapte flere og flere sekunder. Vet ikke om det var de samme nettrollene som nå som var mest aktive da, men det var iallfall en god del ufyselig utskjelling. Og laguttaket var selvfølgelig helt idiotisk, like ille som det til Golberg i går.

Astrid gjorde for øvrig en heroisk innsats, ga det hun hadde, og vel så det. Og slutter meg til skrytet av hennes innsats i studio nå under VM.

4

bønna1

Husker det godt. Utskjelling av Astrid, og det var ikke måte på hvor sikre de var på at hun ikke fortjente gullmedaljen. Opptil flere følte seg personlig fornærmet og skadet over at hun gikk svakt på første etappe. Hvilken urett Astrid gjorde mot henne.

1

Xavi7

Jeg jubler ikke når Johaug oppskriftsmessig vinner skirenn med minutter i differanse. Jeg har aldri blitt sjarmert av jenta fra bygda. Selv om hun er en slags Synnøve Solbakken. Blond og vakker.

Jeg vil likevel ta selvkritikk på ett punkt. Det er at jeg har trodd at Johaug ikke har vært en lagspiller. Da jeg leste Aftenposten i dag skjønte jeg hvor feil jeg har tatt. Veldig mye ros gikk hennes vei fra både lagvenninner og konkurrenter. Så jeg beklager at jeg har ytret mine feilaktige synspunkter her.

3

Cirrostratus

Interessant med informasjon om antall skibruer i dag vs. i 1987.

3

Krylatskoye

Fikk en ekkel flashbackfølelse av løpet til Johaug idag.

Flashback til en annen 3-mil under OL 2002 med en viss Muhlegg i hovedrollen.....

2

bønna1

Flashback til en annen 3-mil under OL 2002 med en viss Muhlegg i hovedrollen.....

"spanjolen" kunne ikke gå på ski, i motsetning til Johaug.

1

clavin

I 2002 overgikk han seg selv.

For øvrig tåpelige indikasjoner om Johaug.

1

titan_sable

Fra live-chaten til Aftonbladet under løpet.

Håper det bare er en reaksjon på idiotiske nordmenn som insisterer på å spamme chaten.

1

tartaglia2

Håper det bare er en reaksjon på idiotiske nordmenn som insisterer på å spamme chaten.

På den ene siden tenker jeg det er synd sånne idioter skal skjemme ut Norge på den måten i utenlandske fora. På den andre siden er jeg glad de gjør det et annet sted enn her.

2

JODDEMM

Sarella: Svenskene har hektet seg totalt opp i dette skriket hennes etter stafetten, ikke måte på hvor mye tyn hun får på svenske blogger og forum, de formelig hater Heidi Weng

** Derfor var det utrolig Deilig at Heidi Weng vant den sølvmedaljen i dag! :-D

Slik at de som håpte på en slags "Takk for sist" fra svenskene etter dette stafett-skriket: nå fikk de heldigvis Ikke den å spinne videre på :-D

Heller ikke et svensk fall som drog Heidi Weng også i bakken klarte å hindre sølvet :-) Heidi tok dem begge på innerswengen og løp opp sprintbakken til sølv!

Så utrolig fortjent at Heidi Weng fikk 2 så flotte renn på slutten av VM! En vimsete, klønete og uheldig utøver som i dag var genial på slutten av løpet og tok sølvet! Det varmet!

Therese Johaug: mangler ord :-) Det ble som med Marit Bjørgen i PyeongChang: En æresrunde på 3 mil!

2

tooommm

Therese Johaug: mangler ord :-) Det ble som med Marit Bjørgen i PyeongChang: En æresrunde på 3 mil!

Helt klart, og håper hun gjenskaper den æresrunden om 1 år i Beijing. Det er ingen jeg unner et OL gull mer enn Johaug.

1

Sarella

Therese Johaug: mangler ord :-) Det ble som med Marit Bjørgen i PyeongChang: En æresrunde på 3 mil!

Therese Johaug er den beste langrennsløper verden noen gang har sett innenfor distanselangrenn for kvinner. Hun er totalt overlegen, runkenivå teknisk, stor takk til Pål Gunnar Mikkelsplass! Therese Johaug er selveste Dronningen! :)

Hun får for lite kred, burde være noen klare priser for dette unikum.

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...