Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2021: 50 km, menn

VM 2021 avsluttes med en distanse som har et ordentlig klassisk og historisk sus over seg: 50 km for menn, populært kalt femmila. Mye av det som gjorde distansen så klassisk har selvsagt forsvunnet med at intervallstart har blitt til fellesstart, men femmila er likefullt en av de mest prestisjetunge rennene å vinne, og det kan fortsatt være en manndomsprøve, særlig om det blir satt fart tidlig i løpet, som jo har blitt mer vanlig de siste årene. I år går øvelsen i klassisk.

Femmila ble gått første gang i VM-sammenheng allerede i det aller første mesterskapet i 1925, da det gikk i Johannisbad (eller Janske Lazne på tsjekkisk) i Tsjekkoslovakia. Det ble seksdobbelt tsjekkoslovakisk, med Frantisek Donth som gullvinner foran Frantisek Häckel og Antonin Ettrich. Norges første medalje ble tatt nettopp i Lahti i 1926, da Olav Kjelbotn gikk inn til bronsemedalje bak finnene Matti Raivio og Tauno Lappalainen. Det første norske gullet kom i 1931, da Ole Stenen tok gull foran Martin Peder Vangli, med svenske Karl Lindberg på tredjeplass. Det ble også gull i 1939 ved Lars Bergendahl foran finske Klaes Karppinen, mens Oscar Gjøslien tok bronse. Deretter skulle det gå hele 27 år til neste gull (og neste medalje), da Gjermund Eggen vant i Oslo i 1966 foran finnene Arto Tiainen og Eero Mäntyranta. Deretter tok løpere som Ove Aunli (bronse 1985), Bjørn Dæhlie (sølv 1995, bronse 1993 og 1997) og Erling Jevne (sølv 1997) alle medaljer, men det ble faktisk ikke noen flere norske gull på femmil mens den fremdeles gikk i intervallstart frem til 2005, en liten ripe i lakken for en ellers stolt skinasjon.

Deretter har det til gjengjeld rent inn. Frode Estil vant i 2005 foran Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset. Hjelmeset tok steget opp på toppen i 2007 foran Estil og tyske Jens Filbrich. Deretter tok Petter Northug over femmilshegemoniet, og han vant både i 2009, 2011 og 2015 (i tillegg til OL 2010). Det har blitt delt ut to VM-gull som ikke har gått til Norge etter at femmila ble fellesstart, og det var i 2013 (Johan Olsson) og i 2017 (Alex Harvey). Ingen av gangene var det nordmenn på pallen.

Det var det derimot for to år siden, da det ble arrangert en svært minneverdig femmil fristil med norske øyne. Da gikk Hans Christer Holund tidlig på femmila, noe de store favorittene både ikke forventet og kanskje ikke tok helt alvorlig til å begynne med, men det skulle vise seg å bli en tabbe. Holund gjorde en spinnvill innsats og holdt unna til mål, og vant til slutt med snaue halvminuttet foran Alexander Bolshunov, som tok innpå en del på slutten, men det var ikke på langt nær nok for å hente nordmannen. Det ble også norsk på tredjeplass gjennom Sjur Røthe, som fullførte et fantastisk mesterskap for sin del etter gull på skiathlon og stafett. Det ble også norsk på de neste to plassene ved Martin Johnsrud Sundby (som tapte spurten mot Røthe) og Simen Hegstad Krüger.

Norge har nok en gang gjort et fantastisk mesterskap og har tatt fire av fem mulige gull på herresiden (kun en knallsterk russer som har nektet oss fem av fem). Det har jo også blitt rent "distansebord" i dameklassen (Sverige tok jo sprintgullene), og da må vi jo si at det enda en gang har vært et supert mesterskap med norske øyne. Så får vi se hvordan det avslutter - det er særlig et par ursterke utlendinger som har til hensikt å spolere den norske avslutningsfesten.

Program:

Søndag 7. mars: 13:00: 50 km klassisk fellesstart, menn

Norges utvalgte:

Pål Golberg, Gol IL Hans Christer Holund, Lyn Ski (regjerende mester) Emil Iversen, IL Varden Meråker Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski

Hans Christer Holund har hatt et eventyrlig VM så langt, med et fantastisk gull på 15 fri og bronse på skiathlon individuelt, og han leverte også en glimrende stafettetappe som la en stor del av grunnlaget for at Norge kunne gå inn til sitt 15. herrestafettgull på de siste 16 forsøkene. Holund er i sitt livs form, er regjerende mester, og de tunge løypene skal passe ham som hånd i hanske. Det hadde nok vært litt bedre for ham om distansen gikk i fristil, men det vil ikke overraske om han setter preg på løpet underveis.

Simen Hegstad Krüger har også hatt et flott mesterskap, med to individuelle medaljer (sølv både på skiathlon og 15 fri), men likevel ble han altså vraket til stafetten, hvilket sier en del om den norske bredden. Her er han imidlertid tilbake igjen, og han er absolutt et spennende kort også på denne distansen. For ett år siden ville vi nok ikke regnet ham som en alvorlig medaljekandidat på denne distansen i klassisk, men den flotte andreplassen hans i Kollen i fjor viser at alt er mulig også i den stilarten.

Emil Iversen har hatt en flott sesong, og har nok aldri vært bedre på distanse enn det han er nå. Han gikk en flott skiathlon og det var ikke mye om å gjøre før han kjempet om medalje der i tunge løyper som egentlig ikke skulle passet ham altfor bra. Iversen gikk også en knallbra stafettetappe som førte Norge tilbake i kampen igjen. Dette bærer bud om at formen er på topp, og da skal han langt ifra regnes bort i toppkampen her. Han ble tre i Kollen i fjor, og medalje er nok målet her.

Johannes Høsflot Klæbo er en annen mann det blir høyst interessant å følge her. Klæbo har egentlig gått et tilnærmet prikkfritt mesterskap, med gull både på sprint, lagsprint og stafett, og han gikk også en flott skiathlon, der han i likhet med Iversen ikke var altfor langt unna å kunne kjempe om gullet, og det på en lang distanse i tunge løyper. Og vi vet at Klæbo foretrekker klassisk på distanse. Fem mil er langt for sprintkongen (kanskje hakket for langt), men formen er god og stilarten riktig, og da skal ingenting utelukkes.

Pål Golberg er sistemann på det meget sterke norske laget. Golberg fikk en veldig utakknemlig jobb da han gikk på elendige ski på stafetten og tapte da veldig mye på første etappe. Imidlertid fikk jo Norge heldigvis orden på skiene igjen, og det ble gull også i år. Det er vanskelig å si ut fra det vi fikk se på stafettetappen hans, men trolig er ikke formen til Golberg så aller verst. Han ble tre på skiathlon i Lahti i januar, og vant samme øvelse i NM. Så han har vist at han takler lange distanser denne sesongen, og det blir spennende å se ham her.

Utlendinger:

På en femmil i klassisk er det to ganske åpenbare utenlandske favoritter. En av dem er selvsagt verdens beste distanseløper, Alexander Bolshunov. Russeren har endelig tatt sitt første VM-gull (hvilket jo skjedde på skiathlon), noe som nok var en enorm glede og ikke minst lettelse. På 15 fri viste han imidlertid en mye mer menneskelig side av seg selv da han "bare" ble nummer fire etter å ha tapt mye på slutten, men han gikk også en finfin stafettetappe da Russland ble nummer to der. Han er i slag, og da blir han naturlig nok meget vanskelig å slå på en femmil i klassisk. En som kanskje kan slå ham på en rå dag er finnenes store ess Iivo Niskanen. Han viste heller dårlig form både på skiathlon og 15 fri, men det er denne dagen som har stått i hodet på ham de siste par årene, det er nå han skal prestere. Og det så vi en smaksprøve på allerede på stafettetappen hans, der han gikk enormt og førte Finland og andre lag opp i gull- og medaljekampen igjen. Femmil er perfekt, klassisk er perfekt, anledningen er perfekt - Niskanen blir livsfarlig.

Av andre outsidere må definitivt Alexey Chervotkin nevnes. Han har hatt en meget god klassisksesong, blant annet med andreplass på 15 klassisk i Ruka og tredjeplass på fellesstarten i Val di Fiemme, og stafettetappen hans var helt vanvittig god; han så ut som en million i vanskelige forhold. Kan kanskje klare medalje på en perfekt dag her. Russerne har også med Ilia Semikov, som må betraktes som noe veldig nært en klassiskspesialist. Semikov ble fire på Kollen-femmila for to år siden, og har prestert bra i klassisk hele sesongen med mange topplasseringer, med fjerdeplass på fellesstarten i Val di Fiemme som best. Absolutt en liten outsider. Russlands sistemann på laget er Evgeniy Belov, en kronisk ustabil løper du liksom aldri vet hva du får - han kan kjempe om medalje, og han kan bli nummer 40. Han har som regel vært topp ti denne sesongen, og på jaktstarten i Toblach var han på pallen. Kan kanskje finne på noe om han har en av sine gode dager, men femmil har liksom aldri vært hans distanse, så jeg er bittelitt overrasket over at han har blitt uttatt.

Ringreven Dario Cologna ble topp ti på skiathlon, og er en type som kan blande seg høyt oppe på en slik distanse. Han ble to på fellesstarten på hjemmebane i Val Müstair, og har nok hatt dette løpet som et av sesongens hovedmål. Ble også seks i Kollen så sent som i fjor. Andrew Musgrave ville nok vært farligere om det var skøyting, men har vist bra form i dette mesterskapet med to topp ti-plasseringer, og var for eksempel helt oppe på sjetteplass på 15 klassisk i Ruka. Kan få en bra plassering om han har en god dag også her. Maurice Manificat hadde en meget skuffende dag på 15 fri, et løp han garantert har sett seg ut som sitt hovedmål de siste to årene. Men da får vi nok en revansjesugen franskmann på start her, og han gikk flere gode klassiskrenn i Tour de Ski. Noen medaljekandidat er han neppe, men topp ti er ikke umulig.

Også verdt å nevne milslukeren Jens Burman, som har hatt fine dager i dette mesterskapet, med plasseringer i topp ti-sjiktet på begge de individuelle distansene, og i tillegg en bra stafettetappe. Han liker de tunge løypene i Oberstdorf og ble topp ti i Kollen i fjor. Bør kunne gjøre en bra innsats. I tillegg er det alltid spennende med stortalentet William Poromaa, som har vært i sitt livs form i mesterskapet og fått to niendeplasser så langt individuelt. Kan være en topp ti-kandidat igjen.

Slik gikk det i VM 2019 (fristil):

1. Hans Christer Holund (NOR) 2. Alexander Bolshunov (RUS) +27.8 3. Sjur Røthe (NOR) +57.8 4. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +57.9 5. Simen Hegstad Krüger (NOR) +1:01.1 6. Calle Halfvarsson (SWE) +1:02.6

Slik gikk det i OL 2018 (siste gang klassisk i mesterskap):

1. Iivo Niskanen (FIN) 2. Alexander Bolshunov (RUS) +18.7 3. Andrey Larkov (RUS) +2:37.5 4. Alex Harvey (CAN) +2:43.6 5. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +2:43.7 6. Hans Christer Holund (NOR) +2:50.1

Resultater fra 50 km fellesstart siste fire sesonger:

Pyeongchang 2018 (klassisk, OL): 1. Iivo Niskanen, 2. Alexander Bolshunov, 3. Andrey Larkov Oslo 2018 (fristil): 1. Dario Cologna, 2. Martin Johnsrud Sundby, 3. Maxim Vylegzhanin Seefeld 2019 (fristil, VM): 1. Hans Christer Holund, 2. Alexander Bolshunov, 3. Sjur Røthe Oslo 2019 (klassisk): 1. Alexander Bolshunov, 2. Maxim Vylegzhanin, 3. Andrey Larkov Oslo 2020 (klassisk): 1. Alexander Bolshunov, 2. Simen Hegstad Krüger, 3. Emil Iversen

NRKs sendeskjema:

Søndag 7. mars: 12:40-13:00: VM-studio 13:00-15:15: 50 km klassisk fellesstart, menn 15:15-15:55: VM-studio 19:45-20:15: VM-kveld

Startliste: Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofil: Kan finnes her (side 46).

Værmelding (fra yr.no): +7/+6 grader, regn/delvis skyet

God VM-fornøyelse!

16
2,4k svar

drazyc

men for noen år siden ble det endret til at når man skal passere er man ansvarlig frem til bakenden av skien er foran skituppen til den du passerer.

Hvis det er denne regelen som skal praktiseres før et oppløp (der det for øvrig ikke er spor), vil jo egentlig løperen bak aldri kunne sette fart inn mot en korridor, men først sette fart mot korridoren etter at løperen foran har entret sitt spor. Det vil i praksis bli uhyre krevende å få fart inn på oppløpet i tilfelle. Vil jo være nokså ødeleggende i sprintøvelsene spesielt.

Jeg har sett drøssevis av sprinter der løperne er på siden av hverandre før selve korridorene med markering starter. Hvis den som er litt foran plutselig bare kan skjære inn foran den andre før markeringen, blir det mange situasjoner etter hvert.

Vil vel være mer naturlig å bruke denne regelen i den vanlige situasjonen der begge løperene befinner seg i hvert sitt spor, og den ene ønsker å forflytte seg fra det ene til det andre.

1

george_hincapie

Hvis det er denne regelen som skal praktiseres før et oppløp (der det for øvrig ikke er spor), vil jo egentlig løperen bak aldri kunne sette fart inn mot en korridor, men først sette fart mot korridoren etter at løperen foran har entret sitt spor. Det vil i praksis bli uhyre krevende å få fart inn på oppløpet i tilfelle. Vil jo være nokså ødeleggende i sprintøvelsene spesielt.

Ja det er utfordrende og derfor er det viktig at arrangører blir flinkere til å lage lange korridorer (og stadiondesignere lager lengre oppløpsflater). For eksempel sånn som oppløpet er i Falun eller Holmenkollen, der de i tillegg er flinke til å lage lange korridorer, er det ingen problemer for oppløpet er mer enn langt nok. På korte oppløp eller på oppløp der korridorene begynner altfor sent (som Lahti) blir det veldig vanskelig.

1

Ceric

Jeg har sett drøssevis av sprinter der løperne er på siden av hverandre før selve korridorene med markering starter. Hvis den som er litt foran plutselig bare kan skjære inn foran den andre før markeringen, blir det mange situasjoner etter hvert.

At denne situasjonen ikke har oppstått før, er at langrennsutøverne stort sett er gode sportsmenn, som ikke ønsker å vinne på en usportslig måte. De følger normal sportsånd og folkeskikk. Dette er ikke verdier som står høyt i russisk idrett. Der handler det om å vinne, og regler tøyes og brytes så mye som overhodet mulig.

1

Orake1et3

Jeg har sett drøssevis av sprinter der løperne er på siden av hverandre før selve korridorene med markering starter. Hvis den som er litt foran plutselig bare kan skjære inn foran den andre før markeringen, blir det mange situasjoner etter hvert.

Nettopp og konsekvensen av det vil være en ødelagt sport. Det blir ikke lenger en kamp om hvem som er raskest, men mer hvem som vil falle, hvem som blir disket og hvem som vil ta seieren etter en stor dose flaks eller kynisme.

Det bør være en lang minimumsdistanse med rett løype og tydelige korridorer før mål. Da unngår vi dette tullet og får verdige vinnere igjen.

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...