Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Nok en sesong er over, og allerede nå er det på tide å se fremover mot den neste - og den blir ekstra viktig, siden vi står overfor en OL-sesong. Det har vært en sesong med mye skader for det norske laget, og en del resultatmessig motgang for noen utøvere, men også noen oppturer. Så får vi tro at det blir enda bedre neste sesong.

I 2019/20 endte det med en suksessesong for Norge, med totalkula til Aleksander Aamodt Kilde og to delkuler til Henrik Kristoffersen. Riktig like bra gikk det ikke denne sesongen, og iallfall ikke i WC, hvor vi ikke hadde en eneste utøver i topp tre for første gang på mange år (verken i totalen eller i noen av delcupene), men til gjengjeld fikk vi en fin avslutning på VM, med gull til Sebastian Foss Solevåg og bronse til Henrik Kristoffersen i slalåm, samt at parallellaget tok gull i lagkonkurransen. Norge vant også til sammen seks WC-seire, gjennom Aleksander Aamodt Kilde (2), Henrik Kristoffersen (2), Lucas Braathen og Sebastian Foss Solevåg. I tillegg ble det ytterligere seks pallplasser på herresiden ved Adrian Smiseth Sejersted (2), Henrik Kristoffersen, Kjetil Jansrud, Atle Lie McGrath og Sebastian Foss Solevåg. På damesiden ble det med én pallplass ved Kajsa Vickhoff Lie. Så det er masse forbedringspotensial inn mot den nye sesongen.

På herresiden ble det altså VM-gull- og bronse og seks WC-seire, så vi kan ikke klage altfor høyt over innsatsen der. Aleksander Aamodt Kilde pådro seg dessverre en blytung skade midt under sesongen og gikk glipp av både kamp om sammenlagtseieren og ikke minst VM-medaljer. Vi får tro at han kommer seg nok til å kunne kjempe om de øverste plasseringene også kommende sesong. Våre supertalenter Lucas Braathen og Atle Lie McGrath slo seg begge inn på pallen for første gang i sine karrierer. De jevngamle bestekompisene har vært flinke til å følge hverandre så langt, og det forandret seg selvsagt ikke når det gjaldt skader heller - de ble skadet nesten samtidig og gikk da glipp av resten av sesongen. McGrath er snart tilbake på ski og får trolig en tilnærmet normal sesongoppkjøring, mens Braathen nok må belage seg på en kamp mot klokka når det gjelder å komme i toppform tidsnok til OL. Også Adrian Smiseth Sejersted gikk glipp av store deler av sesongen grunnet skade, noe som var veldig synd ettersom han endelig så ut til å ha knekt en kode med tanke på å sette sammen runs, noe han har hatt problemer med i tidligere sesonger. Vi får tro og håpe at han kan fortsette der han slapp når han er tilbake neste sesong.

Sebastian Foss Solevåg, derimot, kunne glede seg over å gå skadefri hele sesongen, og han kvitterte med å ta sin første WC-seier og ikke minst VM-gull i sin spesialdisiplin slalåm. Han greide å stabilisere seg helt i toppen, og går nok inn i OL-sesongen proppfull av selvtillit etter å ha gjennomført en sesong der han i en alder av snart 30 år har vært bedre enn noen gang. Henrik Kristoffersen var heller ikke skadet, men var veldig mye opp og ned, med to WC-seire og en VM-bronse som soleklare høydepunkter, men storslalåmformen var totalt forduftet hele sesongen (noe av skylden må nok gå til utstyrsproblemer), og slalåmen hans var også ustabil. Han har en del å jobbe med inn mot neste sesong, og det arbeidet har nok allerede startet for lengst. Kjetil Jansrud var den siste av nordmennene som var på pallen i løpet av sesongen, men alt i alt var nok dette hans svakeste WC-sesong på mange, mange år. Vi får håpe at han har ett godt år til i seg, slik at han får med seg en siste god OL-sesong (som kanskje også er hans siste?).

Ellers fikk vi en gledelig inntreden av Henrik Røa, som på tross av at han ikke var på noe som helst landslag før sesongen greide å etablere seg på fartslaget, og som nå er inne på landslaget før neste sesong. Leif Kristian Nestvold-Haugen holder fortsatt koken i storslalåm, men håper nok på en enda bedre sesong i 21/22, etter at han aldri var i nærheten av pallen i sesongen som var. Ellers ble det en litt skuffende sesong for Timon Haugan, som aldri klarte å stabilisere seg på sitt toppnivå, og Rasmus Windingstad klarte aldri å komme ordentlig igang med sesongen etter sine skadeproblemer. Det ble også en liten stagnasjon for Fabian Wilkens Solheim, som må finne ut av hvordan han skal gjøre ytterligere fremskritt fremover. Men han fikk i det minste med seg VM-gull i lagkonkurransen, så noen gode minner sitter han igjen med. Jonathan Nordbotten hadde også en elendig sesong og tok bare fire skarve WC-poeng, og veteranen har også en del å jobbe med inn mot ny sesong. Ellers får vi håpe at stortalentet Alexander Steen Olsen tar ytterligere steg etter en fin EC-sesong, og Kaspar Kindem (som tok bronse i junior-VM) er også spennende.

På damesiden ser det dessverre dårligere ut enn det gjør for herrene, som det jo egentlig alltid gjør. Kajsa Vickhoff Lie var det store lyspunktet for norsk damealpint i sesongen som var, med første pallplass i WC, samt at hun også var nær ved flere andre anledninger, og hun fikk med seg en fin super-G i VM, der hun ikke var fryktelig langt unna å ta medalje. Dessverre pådro hun seg en alvorlig skade i Val di Fassa i etterkant av VM, og fokuset blir nå å komme tilbake neste sesong, og så får vi se hvordan formen blir. At potensialet er skyhøyt er det ingen tvil om. Også Kristin Lysdahl kom seg voldsomt utover i sesongen, og hun avsluttet sesongen på sjuendeplass i slalåmcupen. Fjerdeplassen i avslutningen i Lenzerheide (der hun var fire sure hundredeler fra sin første pallplass) var høydepunktet. Så ble det et litt forsiktig comeback fra Ragnhild Mowinckel, som så ut som hun for det meste brukte sesongen til å komme seg litt inn i det igjen etter et par vanskelige sesonger som ble ødelagt av skader. Det er også fullt forståelig, men hun viste i VM med fire topp 12-plasseringer at det fortsatt finnes mye god skikjøring i den kroppen. Det går an å håpe at med enda en sesongoppkjøring i kroppen, blir hun å se nærmere toppnivået sitt den kommende sesongen.

De andre leverte noe skuffende sesonger i forhold til forventninger. Ikke minst gjelder det Mina Fürst Holtmann, som i 19/20 viste at toppnivået var godt nok til å være med helt i verdenstoppen (ikke minst i storslalåm), men denne sesongen endte med skuffelse etter skuffelse for Holtmann, som kun var topp ti ved to anledninger (femteplassen i sesongåpningen i Sölden klart best). Etter noen utkjøringer så det ut til at hun manglet selvtillit hele resten av sesongen, og hun gleder seg nok til å kunne restarte litt inn i den nye sesongen. Thea Stjernesund og Kristina Riis-Johannessen fikk karrierens største høydepunkt da de var med på å vinne lagkonkurransen i VM. I WC var det mer blandet drops, der begge viste tidvis god kjøring, men ikke klarte å stabilisere seg i toppen. Maria Tviberg ble den n'te norske utøveren som ble skadet i løpet av sesongen da hun måtte avbryte sesongen i januar. Før det hadde hun flere OK plasseringer, så det var synd. Kaja Norbye stagnerte i likhet med flere av de andre teknikkjentene denne sesongen og må nok finne tilbake til godfølelsen i løpet av treningsmånedene som følger. Talentet ligger utvilsomt der. Ellers var det en fin sesong for Marte Monsen, som vant europacupen både totalt og i storslalåm, og hun tok også sølv i junior-VM i storslalåm. Hun fikk det ikke helt til de gangene hun fikk muligheten i WC, men gjennombruddet bør være like rundt hjørnet.

Landslagene for kommende sesong ser slik ut:

A-status, kvinner: Ragnhild Mowinckel, Sportsklubben Rival Kristin Lysdahl, Bærums Skiklub Kajsa Vickhoff Lie, Bærums Skiklub

B-status, kvinner: Mina Fürst Holtmann, Bærums Skiklub Thea Stjernesund, Hakadal IL Maria Tviberg, Geilo IL Kristina Riis-Johannessen, Ready Kaja Norbye, IL Heming Marte Monsen, Aron Sportsklubb

C-status, kvinner: Andrine Mårstøl, Haugen IL Tuva Norbye, IL Heming Mariel Kufaas, Tromsø Alpinklubb

Uttaket er gjort av Tim Gfeller, Erik Skaslien og Claus Johan Ryste. Alpinkomiteen har vedtatt uttaket.

A-status, menn: Leif Kristian Nestvold-Haugen, Lommedalens IL Kjetil Jansrud, Peer Gynt Alpin Henrik Kristoffersen, Rælingen Skiklubb Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL Adrian Smiseth Sejersted, Stabæk IF Lucas Braathen, Bærums Skiklub Sebastian Foss Solevåg, Spjelkavik IL

B-status, menn: Henrik Røa, IL Heming Rasmus Windingstad, Bærums Skiklub Timon Haugan, Oppdal Alpin Fabian Wilkens Solheim, IL Heming Atle Lie McGrath, Bærums Skiklub

C-status, menn: Alexander Steen Olsen, Kjelsås IL Halvor Hilde Gunleiksrud, Bærums Skiklub Kaspar Kindem, Ready Alpin Oscar Zimmer, Ingierkollen Rustad Slalåmklubb Andreas Sønsterud Amdahl, Lillehammer Skiklub

Uttaket er gjort av Steve Skavik og Claus Johan Ryste. Alpinkomiteen har vedtatt uttaket.

29 utøvere er altså tatt ut på neste sesongs landslag, en gledelig oppgang fra fjorårets 23 (grunnet bedret økonomi). Jonathan Nordbotten er borte siden han som kjent har lagt opp, men hele sju utøvere kommer altså inn. På damelaget er Mariel Kufaas inne (hun kjørte en del EC denne sesongen og det blir spennende å se om hun nå kan utvikle seg videre), mens Henrik Røa naturlig nok er inne på herrelaget etter et fint lite gjennombrudd i fartsdisiplinene foregående sesong. Talentene Alexander Steen Olsen, Halvor Hilde Gunleiksrud, Kaspar Kindem, Oscar Zimmer og Andreas Amdahl er også inne i systemet og blir interessante å følge fremover.

Vickhoff Lie rykker opp til A-status etter sin fine sesong, mens Holtmann går ned ett hakk til B-status. Marte Monsen er etter en god EC-sesong inne på B-status, selv om hun egentlig ikke kvalifiserer til det gjennom WC-innsatsen sin (men fortjent er det likevel). På herresiden går Windingstad ned fra A- til B-status etter en vanskelig comebacksesong etter skade. Ellers er det status quo på de øvrige som er igjen på landslaget etter forrige sesongs uttak.

Preliminær terminliste for sesongen 2021/22 (vil bli bekreftet en gang i sommer):

WC, kvinner: 23/10: Storslalåm, Sölden 13/11: Parallell, arrangør ikke bestemt 20/11: Slalåm, Levi 27/11: Storslalåm, USA (ikke bestemt hvor) 28/11: Slalåm, USA (ikke bestemt hvor) 03/12: Utfor, Lake Louise 04/12: Utfor, Lake Louise 05/12: Super-G, Lake Louise 11/12: Super-G, St. Moritz 12/12: Parallell, St. Moritz 18/12: Utfor, Val d'Isere 19/12: Kombinasjon, Val d'Isere 20/12: Storslalåm, Courchevel 21/12: Parallell, Courchevel 28/12: Storslalåm, Østerrike (ikke bestemt hvor) 29/12: Slalåm, Østerrike (ikke bestemt hvor) 01/01: Parallell, Davos 04/01: Slalåm, Zagreb 08/01: Storslalåm, Maribor 09/01: Slalåm, Maribor 15/01: Utfor, Zauchensee 16/01: Kombinasjon, Zauchensee 18/01: Slalåm, Flachau 22/01: Utfor, Cortina d'Ampezzo 23/01: Super-G, Cortina d'Ampezzo 25/01: Storslalåm, Kronplatz 29/01: Utfor, Garmisch-Partenkirchen 30/01: Super-G, Garmisch-Partenkirchen ---------------------- OL-pause ---------------------- 26/02: Utfor, Crans Montana 27/02: Kombinasjon, Crans Montana 05/03: Storslalåm, Lenzerheide 06/03: Slalåm, Lenzerheide 11/03: Storslalåm, Åre 12/03: Slalåm, Åre 16/03: Utfor, Courchevel (WC-finale) 17/03: Super-G, Courchevel (WC-finale) 18/03: Parallell, Courchevel (WC-finale) 19/03: Slalåm, Courchevel (WC-finale) 20/03: Storslalåm, Courchevel (WC-finale)

WC, menn: 24/10: Storslalåm, Sölden 14/11: Paralell, arrangør ikke bestemt 21/11: Slalåm, Levi 27/11: Utfor, Lake Louise 28/11: Super-G, Lake Louise 03/12: Super-G, Beaver Creek 04/12: Utfor, Beaver Creek 05/12: Storslalåm, Beaver Creek 11/12: Storslalåm, Val d'Isere 12/12: Slalåm, Val d'Isere 17/12: Super-G, Val Gardena 18/12: Utfor, Val Gardena 19/12: Storslalåm, Alta Badia 20/12: Parallell, Alta Badia 22/12: Slalåm, Madonna di Campiglio 28/12: Utfor, Bormio 29/12: Kombinasjon, Bormio 01/01: Parallell, Davos 06/01: Slalåm, Zagreb 08/01: Storslalåm, Adelboden 09/01: Slalåm, Adelboden 14/01: Kombinasjon, Wengen 15/01: Utfor, Wengen 16/01: Slalåm, Wengen 21/01: Super-G, Kitzbühel 22/01: Utfor, Kitzbühel 23/01: Slalåm, Kitzbühel 25/01: Slalåm, Schladming ---------------------- OL-pause ---------------------- 26/02: Slalåm, Garmisch-Partenkirchen 27/02: Parallell, Garmisch-Partenkirchen 05/03: Utfor, Kvitfjell 06/03: Super-G, Kvitfjell 12/03: Storslalåm, Kranjska Gora 13/03: Slalåm, Kranjska Gora 16/03: Utfor, Courchevel (WC-finale) 17/03: Super-G, Courchevel (WC-finale) 18/03: Parallell, Courchevel (WC-finale) 19/03: Storslalåm, Courchevel (WC-finale) 20/03: Slalåm, Courchevel (WC-finale)

OL, Beijing: Foregår i perioden 6.-19. februar, men program er så vidt jeg kan se foreløpig ikke fastsatt.

8
7 kommentarer

Kommentarer

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

joddelidei

5 parallrenn! Helt sykt! Det er vel en OL øvelse og nå? Samtidig får vi 6 super G renn. Hvem bestemmer dette egentlig? Den ansvarlige bør straffeforfølges

2

janesaj

Trehjulssykkel sitter nok og griner ett eller annet sted i verden nå :-)

1

oddvar_kjempebra

Kilde og Schiffrin. Den så jeg ikke komme. Vet ikke helt hvorfor.

1

JohnDoe7

Lucky bastard , Shiffrin er flott på alle måter

1

sodajr

Oy Kilde har blitt sammen med Shiffrin!

1

KongOlav2

Jøss, rimelig bra av Kilde. Hun er jo helt strøken.

Hvem skulle forøvrig trodd for kanskje 15 år siden at alpint skulle bli en av idrettene med flest flotte damer? Det siste tiåret har vi hatt Vonn, Maze, Fenninger/Veith, Shiffrin og ikke minst Lara Gut. Den ene flottere enn den andre!

1

Sarella

Jøss, Kilde og Shiffrin sitter på en gren :)

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...