Vitenskap

Haugen

Dirke opp låser

I film og TV-serier er det svimlende lett å dirke opp dør- og hengelåser. Hvordan er det egentlig i virkeligheten?

1
4 svar
RattusNorvegicus

Jeg har bare noen få timers erfaring med dirking, de som fremstilles på film forestiller folk som har dirket låser i hundrevis av timer.

Det kommer an på utstyret. De fleste hengelåser har en enkelt tapp man kan nå med selv improvisert utstyr som en bøyd sikkerhetsnål. Har du følsomme fingre skal du klare å dirke en kodehengelås på ca 30 sekunder med bare 10 minutters trening.

Jeg vokste opp ved siden av en familie av låsesmeder. Gutten der, som var på min alder, demonstrerte dirkene deres, som du kan anse som universalnøkler. Oppgaven bestod da i å finne rett dirk og kjenne når den satt og man kunne vri rundt.

Realistisk burde en dirkescene ta gjennomsnittlig to minutter, 2 veldig kjedelige minutter. Du kan jo låse deg ute, ringe låsesmeden og ta tiden :-) Det meste går latterlig fort på film - men så skal man jo løse et verdensomspennende komplott eller løse en kompleks mordsak på 45 minutter + reklame.

1

Løse en mordsak på 45 minutter er vel strengt tatt helt normalt i dag. Benytter seg av hemmelige triks i reklamepausen.

Dirke opp en kodehengelås?

1

Husker vi lagde dirker av gamle baufiler på ungdomsskolen. Med de dirkene kunne vi låse opp de fleste billige hengelåser på få sekunder.

1

Lignende innlegg

Våtere og villere?

Det konstateres at klimaendringene nå er over oss for fullt også i Norge (MDG-hold, SV-hold m.fl.). Og vi som i en del år nå er blitt tutet ørene fulle fra div. forskerhold, og ikke minst politisk ho...
1
27 svar

Dumme forskere.

Så 2 idioter på tv.En påsto at antarktisk var på størrelse med texas x2,Det er jo på størrelse med Canada. En annen var bekymret over at Grønland skulle forsvinne.Vet de ikke at det er land under både...
1
2 svar
Miljø og Klima trondhjem Siste svar

RWE saksøkes

I Tyskland foregår en interessant rettssak. Saul Luciano Lliuya har saksøkt RWE, en kullkraftgigant som har høye historiske CO2-utslipp på samvittigheten. Årsaken til søksmålet er at en diger bit på f...
1
9 svar
Laster...