Vitenskap

FOTBALLfotball

Motbeviste myter

Tenkte vi kunne ramse opp utbredte myter, som er vitenskapelig motbevist.

Jeg starter: Barn blir hypre av sukker, nei det gjør de faktisk ikke.

1
141 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

MIN erfaring: barn blir hyper av sukker før insulinet kommer og gjør de sur og trøtt. De blir oppspillt, både fysisk og mentalt.

Jeg vil gjerne lese hvor den blir "debunked".

1
Honjo_Masamune MIN erfaring: barn blir hyper av sukker før insulinet kommer og gjør de sur og trøtt. De blir oppspillt, både fysisk og mentalt. Jeg vil gjerne lese hvor den blir "debunked".

MIN erfaring: barn blir hyper av sukker før insulinet kommer og gjør de sur og trøtt. De blir oppspillt, både fysisk og mentalt.

Dette kan ha noe med i hvilke settinger de normalt spiser sukker. Barn er gjerne ekstra oppspilt før barne-tv på lørdager feks..

1
FOTBALLfotball [sitat…] Dette kan ha noe med i hvilke settinger de normalt spiser sukker. Barn er gjerne ekstra oppspilt før barne-tv på lørdager feks..

Det tror jeg så absolutt kan ha noe å si. Jeg tenker også det generelle aktivitetsnivået til barnet og aktivitetsnivået og blodsukkeret NÅR barnet får sukker spiller en rolle.

Spiser du en sjokolade når du sitter å fiser på sofaen vil insulinet gjøre deg trøtt. Spiser du en sjokolade når du er på fjelltur vil blodsukkeret gi deg energi og gjøre deg oppspilt.

I tillegg har en dopamin og andre belønnelses-hormoner som kicker inn når en spiser noe søtt og kalori-rikt, disse vil også kunne virke oppkvikkende, uavhengig av blodsukker og insulin.

Artikkelen nevnte eksperimenter og undersøkelser, men var ikke så generøs med detaljer. Det artikkelen forteller er at blodsukker ikke har noe som helst og si når det kommer til energi og aktivitetsnivå hos barn. Jeg er forsatt ikke overbevist.

1

Er du sikker på nevnte forskning ikke er et bestillingsverk fra Nestlé, Pepsi eller Mc Donalds? Det er nemlig veldig typisk lobbyvirksomhet fra næringsmiddelindustrien.

1

Synnes denne mini-dokumentaren var noe interresant:

Del 1 og Del 2.

2 barnefester. Dag 1: mest mulig sukker. Dag 2: minst mulig sukker. Barna blei mest hyper den dagen de fikk minst mulig sukker. Dette kan jo ha noe med hva det gjorde på festen, det var neppe nøyaktig det samme begge festene.

2

Jeg starter: Barn blir hypre av sukker, nei det gjør de faktisk ikke.

Med mindre de har ADHD. Det er bevist.

Jeg vet selv utmerket godt hvordan jeg blir når jeg får i meg sukker. Klarer ikke å sitte stille så lenge da ;)

1
FOTBALLfotball Jeg har ADHD, å sukker har ingen merkbar effekt for min del.

Avhengig av hvor stor grad av ADHD. Det er mulig å vokse det fra seg, at det blir nogen lunde nøytralisert i voksen alder. Er langt ifra så ille nå som da jeg gikk på barne/ungsdomskolen. Men kan fremdeles kjenne det bruser litt i blodet om spiser en pose med godterier.

Like greit å holde seg unna det da. Sukker er jo uannsett ikke bra for tennene :)

1

'Pyramidene er så avanserte bygg at de gamle egypterne umulig kunne ha bygd dem,' er vel en myte som har gitt opphav til en tullete lang tråd her på forumet. Noen som orker kle av den?

2
RichiRich Gøy å motbevise myter som folk tror på, men mange av disse mytene er så seige at selv med vitenskaplig bevis, så nekter de å tro at myten ikke stemmer, som vi ser litt lenger opp i...

Jeg etterlyser troverdige kilder og kritiserer noen av de som presenteres. BBC dokumentaren om sukker er noe av det mer tendensiøse og tåpelige slaget. Det eneste den viser er at konfetti og hoppeslott girer opp unger og at insulin gjør en trøtt om en bare sitter på ræva. Når de må ty til slik opplagt misvisende og skjevt fremstilt journalistikk forteller de meg at de egentlig ikke har noe fornuftig å melde.

Jeg gir meg selvsagt om jeg blir presentert med en troverdig kilde som kan forklare eksperimentet tilfredsstillende og presentere entydige og urokkelige data. Jeg er ikke interessert i flere "vitenskapelige" artikler i Norsk Ukeblad-stil.

1
RichiRich Ser den, men det er temmelig godt dokumentert. British Medical Journal. Mener du linkene jeg har postet i tråden er ukeblad-stil? Både Illvit og forskning.no baserer sine artikler...

Både Illvit og forskning.no baserer sine artikler på forskning.

Men ikke glem at det går fint ann å feiltolke forskningsresultat, eller ignorere motstridende forskning (cherry picking).

Så det er ikke noe kvalitetsstempel at noe baserer seg på forskning. Men det er ihvertfall en god begynnelse.

1
Hutrefulken [sitat…] Men ikke glem at det går fint ann å feiltolke forskningsresultat, eller ignorere motstridende forskning (cherry picking). Så det er ikke noe kvalitetsstempel at noe basere...

Selvsagt, men de mytene jeg har motbevist i tråden, er det gjort mye forskning på, så vill ikke si det er cherry picking.

Feks er det gjort 12 dobbel blindtester om sukker og hyperaktivitet før BMJ postet den artikkelen i 2008, og ingen av de viste at barn blir hyper av sukker.

1

Lignende innlegg

Miljø og Klima Fico Siste svar

Uklart om vindkraft

Fra stortingets talerstol har vi kunnet høre at vårt elkraftpotensiale for havvind, er like stort som det potensiale som i dag ligger til grunn for vår landlige produserte vannkraft. Det kan jo høres...
1
23 svar
Historie vif_support Publisert

17. mai til ettertanke

Kongen hilser det norske folk 17. mai 1940 Kongens hilsen leses opp i Tromsø radio, den eneste frie radiostasjonen i Norge https://www.nrk.no/skole-deling/12165 London Radio 17. mai 1945 Siste 17. mai...
1
0 svar
Vitenskap Script Publisert

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
8 svar
Miljø og Klima silas Siste svar

Klimarealistene = ytterliggående klimagruppe (Nettavisen)

Dette er etter min mening et skremmende eksempel på ytterliggående journalistisk levert av Nettavisen denne gang. At avisen går så langt å kaller Klimarealistene for ytterliggående er egentlig ganske...
Bilde

Carl I. Hagen besøkte Klimarealistene på Stortingets regning

Én av Hagens tre tjenestereiser som stortingsrepresentant var et besøk til Klimarealistene i Stavanger. – Et politisk relevant møte, svarer Hagen.


Bilde www.nettavisen.no
1
11 svar
Filosofi nyheim Publisert

Vennskap

Ja, dyr trenger også å føle nærhet og vennskap. Egentlig en selvfølge som ikke blir forstått godt nok.
1
0 svar
Filosofi Bogilde Publisert

På vei mot et Big Bang

Jeg begynner med å identifisere den eneste egenskapen av eksistensen som nødvendigvis alltid må ha eksistert, et 'potensial for tilblivelse'. Mitt argument: "Ethvert realisert øyeblikk må nødvendigvis...
1
0 svar
Laster...