Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Tråden for "dumme spørsmål"

Fra tid til annen, så dukker det opp fakta som jeg hadde trengt en nærmere forklaring på. Ettersom det ikke forklares nærmere, regner jeg dette som lett forståelig. Lager derfor denne tråden,istedenfor å lage en egen tråd for alle mine "dumme spørsmål".

Dette kan være en tråd for alle slags vitenskapsrelaterte spørmål, men med større takhøyde for uvitenhet,latskap etc.

Jeg åpner ballet med denne: Greit nok at vi ser tilbake i tid, når vi ser utover universet. Men hører ofte at de som eventuelt ser ned mot jorden fra mars ser "fremover i tid". Hva menes egentlig her?

2
327 svar

327 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Strandereng

Noen mennesker er født med retningssans. (altså innebygget kompass) Og mange er født uten.

Da jeg som barn var med faren min og resten av familien på tur i villmarka, og vi skulle hjem, pekte min kjære far ut feil retning. Da protesterte jeg heftig, og fikk flokken trygt hjem. Da unnslapp vi stupene.

Slik vet jeg også retningen i fremmede storbyer. Selv folk som er oppvokst der tar feil. Det har jeg opplevd mange ganger.

Mange vil reise med meg for de føler seg trygge. Jeg bruker sjelden kart.

Men på sjøen bruker jeg kompass. Navigare necesse est, vivere non est osv.

Hjernen er en lur rev...

4

kungfuz2

Da unnslapp vi stupene.

Ja. Stupene kan man lukte, sanse.

1

kungfuz2

Samme her, Har gått mye i fjellet og fått tåken tredd nedover hue. Så jeg stopper litt, går en liten runde og finner retningen. Samme i byer som NY og andre, har aldri gått meg vill. Bruker heller ikke kart eller kompass på fjellet.

På sjøen brukte jeg kompass først. Men da tåken kom kjente jeg ikke holmer og skjær, Heller ikke om sør pekte inn mot land. Så jeg kjørte etter gefylen og traff etter en time nesten grønnstaken jeg tenkte på. Den lå like utenfor der jeg bodde.

Nå har jeg en sjark med alt utstyr, men mest til turbruk.

Du er flink i urdu. He he. Vet du hva gelè heter på italiensk? "Diserta de composta de vibrasione". (eller noe)

1

nøkkerosa

Hjernen er en lur rev...

Det er den, men eg trur ikkje hjernen er heilt klar over sin eigen eksistens utan bevisstheita, for den trenger bevisstheita til å hjelpe seg der.....elle ka du seie?

1

Strandereng

Bevisstheten "er" hjernen, det er underbevisstheten også. Hjernen kan spille oss puss, men den er også svært fleksibel. Det kan observeres ved hjerneskader at andre deler av hjernen overtar funksjonene de skadede delene før hadde.

Men flere bør få kontakt med sin underbevissthet. Der ligger det mange spennende saker og venter, mest på godt, men også på vondt.

2

nøkkerosa

Greit nok at vi ser tilbake i tid, når vi ser utover universet. Men hører ofte at de som eventuelt ser ned mot jorden fra mars ser "fremover i tid". Hva menes egentlig her?

Hei på deg og artig tråd du har starta her :-)

Dette med tid synast eg personleg er veldig interessant men dog veldig vanskeleg å forstå seg på, og ikkje minst dette med koffor tida er inndelt som den er på Jorda. Kvifor har vi 24 timar i døgnet og ikkje 12 eller 6 f.eks?

Eg har for morro skuld dreve å rekna litt på kva tida og tidsinndelinga ville ha vore på Jupiter om vi budde der liksom, men blei ikkje heilt klok på det for å seie det slik. Men her er det eg fann so langt:

Jupiter har ein rotasjonshastigheit som tilsvarar ca 9 t, 50 min og 30 sek (ifølge mi gamle astronomibok). Om ein gjere dette om til eit timetall tilsvara det ca 9,841666...t. Delar ein so dette tallet på jordas rotasjonshastigheit (24:9,84..) får ein 2,438611.... Eg har tilnærma det til 2,43 for å forenkle. Also når Jorda har rotert ein gong rundt seg sjølv har Jupiter roterar ca 2,43 gongar rundt seg sjølv i løpet av same "jordisksett" tidsperiode (meg forstått).

For når det har vore ein dag på Jorda (ein rotasjon) har det allerede vore ca 2,43 dagar på Jupiter (som tilsvarar ca 58,32 jord timar). Og i løpet av eit jordår (365,24 "jordrotasjonar") har Jupiter rotert ca 887,5 gongar (evt ca 874,8 om ein brukar 360 som eit "jordår") alt etter som.

So ein dag på Jupiter er liksom ikkje heilt lik ein dag på jorda sånn tidsmessig inndelt.

Men det interessante er at Jupiters rotasjonshastigheit og 11,9 årig syklus rundt sola verka å ha medverka på Jordas tidsinndeling på eit eller anna vis.

Om eg har rekna feil her eller missoppfatta noko so rett meg for all del. Men so kjem det snikande eit spørsmål som eg ikkje klarar å fatte heilt: Går tida fortare på Jupiter pga raskare rotasjonshastigheit.......slik at hadde vi budd der hadde vi på ein måte gått over til dei "evige jaktmarker" ca 2,43 gongar før...?

Eller er det meir slik at sjølv om det er ulike rotasjonshastigheitar på planetane so skjer ting i same tida (f.eks at eg ete ein cheesburger på Jupiter i den 58,32 time og du ein på Jorda i den 24 time? Ingen av oss ser då "fremmover i tid" , for vi berre er i tida liksom....eller?

Berre lura eg :-)

2

kungfuz2

, for vi berre er i tida liksom....eller?

Der skjøt du blink igjen Nøkkerosa.

Det kalles "Romtid".

Vi er som alt annet et produkt av det bestående og kan ikke være noe annet.

Som du definerer er tiden relatert til hastighet.

Selv om tiden for Jordens bevegelse i banen er forholdsvis liten, er det likevel en hastighet som må regnes med i forhold til Romtid.

Vi er i denne romtiden som du sier.

Og det er oppdaget for flere tusen år siden.

Det er grunnen til at så få forstår årsaken til at pyramider og slike ting.

"Tider" er et hendelsesforløp som gjentar seg .

Planetbaner og tidspunkter fant man ved å lage en tunnel i fjellet, med en åpning mot himmelen. På bakveggen kunne en lage en gradering. Men bygninger ble også brukt. Så fant man på å bruke krystaller til å få et brennpunkt på bakveggen. Det tok selvfølgelig mange generasjoner for å komme i mål, med ymse nøyaktihet.

11.9 stammer sannsynlig fra Babylon som "Helligdag".

Men der finnes flere slike datoer. En av de "hellige" datoene har du sikkert regnet på. Så ha det i minne.

Ellers finner du nå på YouTub de tre figurene, Horus , Isis Set og brødrene. Men disse er religiøst betinget, men etter samme prinsipp.

2

BlackEagle

Der skjøt du blink igjen Nøkkerosa.

"skjøt blink"?

"igjen"???

Mvh

BE

2

BlackEagle

Selv om tiden for Jordens bevegelse i banen er forholdsvis liten, er det likevel en hastighet som må regnes med i forhold til Romtid.

Oi.

1

BlackEagle

11.9 stammer sannsynlig fra Babylon som "Helligdag".

Og grunnlaget for å kalle det "sannsynlig", er...?

Mvh

BE

som har bursdag den dagen, hellig som han er... neineinei, jeg mener heldig!

1

petterG

Dette med tid synast eg personleg er veldig interessant men dog veldig vanskeleg å forstå seg på, og ikkje minst dette med koffor tida er inndelt som den er på Jorda. Kvifor har vi 24 timar i døgnet og ikkje 12 eller 6 f.eks?

Seriøst, har du problemer med å forstå hvorfor døgnet har 24 timer???

1

nøkkerosa

Vel ja eg har lurt på kvifor døgnet er inndelt i 24 timar, og ikkje f.eks 12 eller 6 eller anna. Also kvifor akkuratt 24 timar? Men sidan du verkar å forstå logikken i at jorddøgnet er inndelt i 24 timar so hadde det vore fint om du kunne forklare meg naturvitenskapeleg kvifor jord døgnet er inndelt slik?

1

BlackEagle

slik at hadde vi budd der hadde vi på ein måte gått over til dei "evige jaktmarker" ca 2,43 gongar før...?

Vi hadde vel krepert temmelig umiddelbart, vil jeg anta - eller for å være mer nøyaktig: Vi har ikke oppstått på Jupiter, har vi vel?

Det ville vært like relevant å spørre om vi ville levd nærmest evig dersom vi bodde på månen, p. g. a. dens bundne rotasjon...

Mvh

BE

1

nøkkerosa

Vi har ikke oppstått på Jupiter, har vi vel?

Neppe. Trur du vi har oppstått på Jorda?

1

ostgote

Greit nok at vi ser tilbake i tid, når vi ser utover universet. Men hører ofte at de som eventuelt ser ned mot jorden fra mars ser "fremover i tid". Hva menes egentlig her?

Hvis du bruker tidsreferansen på jorda som utgangspunkt kan det gi mening. Når du er på Mars kan du observere hendelser på Mars i direkte sann marstid, mens vi her på jorda kan observere hendelser på mars kun i jordtid med en forsinkelse i forhold til marstiden. På Mars lever du derfor i fremtiden i forhold til jordtiden.

2

FOTBALLfotball

Hvorfor er det så høy andel kvinner, i flere øst-europeiske land?

1

anhaave

Til Nøkkerosa,

Eg finn innlegga dine særs interessante! Har funne ut at du m.a. har skrive om Førdefjorden og litt om Buddhismen og Kristendomen.

Eg held på å fullføre ei bok som handlar om Førdefjorden si kulturhistorie og lurer på om du og eg kunne tatt ein eller fleire samtalar i ein meir privat tråd?

Med helsing,

André Haave

1

nøkkerosa

Hei Andre` og takk for hyggeleg og noko uventa kommentar frå deg :-)

No veit eg ikkje akkuratt om eg kan bidra noko særleg sånn kulturhistorisk sett om Førdefjorden. Men eg kan jo litt omkring dette planlagde fjorddeponiet som eg finner heilt forkasteleg for å seie det mildt. Og eg trur ikkje framtidas generasjonar vil takke oss for å øydelegge deiras "matfat" for å seie det slik...

Men om du vil so kan eg jo "slå på tråden" so kan vi ta ein prat ?

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Luftfart og Samferdsel

Luftfart og Samferdsel

Laster...