Vitenskap

Utagerende

Hva om to svarte hull tiltrekker hverandre?

Hvis jeg har rett har svarte en så stor masse at de tiltrekker seg alt stoff og lys i nærheten. Stoffet går over til energi fordi potensiell energi > mc^2 (eller?)

Men hvis to svarte hull tiltrekker hverandre, går begge over til energi og forsvinner da?

1
3 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

To svarte huller som kolliderer vil resultere i ett svart hull som har samme masse som de to hullene hadde sammenlagt.

Den materie og den energi som svarte huller "spiser" vil /oke dets masse; det blir ikke n/odvendigvis til at all materie blir omsatt i energi. Ideen med svarte huller er at de har saa sterk gravitasjon at unnslipningshastigheten fra dem er st/orre enn lyshastigheten.

Men det som ofte er tilfellet, er at en del av materien som faller inn mot et svart hull blir varmet opp og sendt ut igjen -- det er dette som driver kvasarer. Man kan si at materie blir kvitt sin potensielle energi etterhvert som det faller raskere inn mot hullet -- det faar st/orre bevegelsesenergi, og naermere hullet vil mye av denne materien kollidere, og en del av den vil aldri falle ned i hullet men bli slynget ut.

Fenomenet som kalles Hawking Radiation som skyldes at spontane par av partikler dannes naer hullet, og den ene partikkelen faller nedi mens den andre blir kastet ut i rommet, gj/or at svarte hull ikke er helt totalt m/orke, men det langsomme energi- og masse-tapet her blir mer enn oppveiet av den materie som hullet "eter". Dette fenomenet har bare betydning for svarte huller som er helt "alene" og ikke blir "matet".

Ashtead

1

Nok en gang kan jeg anbefale en titt på www.nasa.gov, der er det nesten ubegrensa stoff om univertsets mysterier. Bekreftelsen på sorte hull er ikke gammel, derfor vet man lite pm nøyaktig hva som skjer. Men man har idag utstyr til å ta ganske detaljerte bilder, og dermed kan gjøre beregninger om hva som skjer i et sort hull. Og en liten digresjon bare; navnet sort hull er litt misvisende da det lyser som en stor sol når det 'fortærer'. Det er og teorier på at den materien som slynges ut fra hullet etter fortæring, omdannes til nye stjerner -magnetismen i hver partikkel om du vil, ledes til hverandre og når det er nok materie fødes en ny stjerne..

Vakkert er det uansett, anbefaler å ta en titt på NASA's sider, der er en link som heter 'Multimedia Gallery', der vil du finne bilder av sorte hull som eter og hvordan den ser ut etterpå.. Dette er to av flere tusen bilder som ligger i nasa's arkiver.

Enjoy:)

1

Lignende innlegg

Miljø og Klima SjatH Siste svar

1,5 grader og det umulige

Er det egentlig ikke bare irriterende med gnålet om at at global temperatur skal begrenses til 1,5 grader i forholdt til førindustrielt nivå? For vi vet jo alle at det i praksis er fullstendig urealis...
2
2 svar

Men hva med sola?..

Det er riktignok svært langt frem i tid, men likevel, - vitenskapen forteller oss at sola vil stadig utvide seg fremover og "med tida" brenne opp iallfall de nærmeste planetene, Jorda inkludert. (Da k...
2
2 svar
Miljø og Klima Ola21 Siste svar

Klima 99% enighet

I følge oppslag nå i VG har en undersøkelse foretatt konkludert med at det nå er 99% enighet blant forskere om at det er en menneskeskapt klimakrise. Dette er selvfølgelig propaganda produsert like fø...
2
6 svar
Laster...