Vitenskap

Brainwave

Vektløs i jordens sentrum?

Sett deg inn i følgende tankeeksperiment:

Tenk deg at det bores et hull gjennom jorden fra nordpolen til sydpolen. Hullet har en diameter på 1 meter. Du står på nordpolen og slipper deg ned i dette hullet. (Glem at du sannsynligvis vil komme bort i hullets "vegger" på vei ned og raskt bli drept + at det blir veldig varmt inn mot midten). Når du passerer jordens sentrum, avtar hastigheten raskt, og du stopper helt opp før du kommer ut av hullet ved sydpolen. Du trekkes nå innover mot midten igjen. Når dette punktet passeres på nytt, vil du pendle frem og tilbake, med stadig mindre utslag inntil du svever vektløs i jordens sentrum.

Er mine antagelser korrekt?

1
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Dersom jorden var rund som en kule, kunne du hatt rett. Er ikke sikker på om man vil pendle frem og tilbake i jordens sentrum, eller om man rett og slett aldri _klarer_ å befinne seg midt i jordens sentrum - selv om den altså var kulerund, og bestod av kun 1 type homogen materie med lik tetthet over alt.

Halgeir - 1/2 geir.

1

Vet neimen ikke. Høres ikke så galt ut, men hvis du borer hull gjennom jorda, vet jeg ikke om den kan bli sett på som en enhet. At midtpunktet flytter seg når du gjør dette.

1
kiloJoul Vet neimen ikke. Høres ikke så galt ut, men hvis du borer hull gjennom jorda, vet jeg ikke om den kan bli sett på som en enhet. At midtpunktet flytter seg når du gjør dette.

Husk at din mekaniske energi må bevares. Hvis ingen friksjon what-so-ever er tilstede vil du fyke ned til sentrum og deretter fortsette opp til overflaten på den andre siden (rope HEI til de som står ved siden av hullet i Australia og klør seg i hodet) og deretter falle ned mot sentrum og opp til det hullet du hoppet ned i.

Slik ville du fortsette forever and ever.

1
Occam Husk at din mekaniske energi må bevares. Hvis ingen friksjon what-so-ever er tilstede vil du fyke ned til sentrum og deretter fortsette opp til overflaten på den andre siden (rope...

Men du har rett i prinsippet: Midt inne i jorden er massen vektløs. Sånn er det faktisk inne i solen også. (Og tro det eller ei: Der er det ikke lyst, men kullsvart, for all energien som produseres der, ligger langt over lysets bølgelengde.)

Men ta på en GOD brannsikker drakt i begge tilfelle...detta blir VARMT!

1

Lignende innlegg

Men hva med sola?..

Det er riktignok svært langt frem i tid, men likevel, - vitenskapen forteller oss at sola vil stadig utvide seg fremover og "med tida" brenne opp iallfall de nærmeste planetene, Jorda inkludert. (Da k...
2
2 svar
Miljø og Klima SjatH Siste svar

1,5 grader og det umulige

Er det egentlig ikke bare irriterende med gnålet om at at global temperatur skal begrenses til 1,5 grader i forholdt til førindustrielt nivå? For vi vet jo alle at det i praksis er fullstendig urealis...
2
2 svar
Miljø og Klima Ola21 Siste svar

Klima 99% enighet

I følge oppslag nå i VG har en undersøkelse foretatt konkludert med at det nå er 99% enighet blant forskere om at det er en menneskeskapt klimakrise. Dette er selvfølgelig propaganda produsert like fø...
2
6 svar
Laster...