Vitenskap

patti

Er det bare meg ..

Er det bare meg eller har vi kommet 'nærmere' stjernene??

Ta en titt selv da, Karlsvogna har aldri vært så stor..

Synes det er litt merkelig, kan ikke erindre at himmelen var så nære før som nå, er nesten som om du kan ta på stjernene..

.. ja jeg er edru.

1
14 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Neida patti,det er ikke bare deg.Karlsvogna har kommet mye nærmere og en gang i neste måned vil vi faktisk kunne ta på den.

1

Hmm, mulig du opplever et lokalt atmosfærisk fenomen (en slags linse virkning i luftlagene, eller at synet ditt som 'i et slag' har blitt bedre?). At du er edru, er ingen akseptabel unnskyldning ;oD

1

Enkelte ganger er manen ogsa gigantisk. Andre ganger er den veldig liten. Kanskje er det atmospheren som gjor det?

1

på tide med et seriøst svar.

kanskje himmelen er i ferd med å falle ned?

1

patti skrev: "Ta en titt selv da, Karlsvogna har aldri vært så stor.."

Feilestimat kansje, med hensyn til progresjonen på langsynt-/gangsyntbrillene? ;-)

1

Ja her er det jo noen alternativer verd å se nærmere på.. 1. Synet mitt er helt fint, jeg bruker ikke briller og trenger det ifølge øyenlegen, ikke. 2. Nei, faktisk så har ikke høyden min endret seg så dramatisk siden jeg var barn -jeg har alltid vært veldig høy til å være jente. 3.Atmosfærisk fenomen kan det selvsagt være, men at det fenomenet skal dukke opp hver stjerneklare kveld finner jeg litt usansynlig -det ville da ikke vært noe 'fenomen'. At det er luftstrømninger varme/kalde, avhengig av hvilken type gass og partikler, som kan lage forstørrelser av det man ser, men som jeg sier -ikke hver kveld vel? 4. Himmelen falle ned.. Ja tanken har selvsagt slått meg og, og tror faktisk det er nærmest sannheten.. Fordi - .. Ta stjernehimmelen feks. som den var under tiden Gamle Egypt, mange hundre og kanskje tusen år før den påståtte kristus, himmelbildet så helt anderledes ut enn det gjør idag. Det er fordi alle planetene, stjerner og galakser har sin egen bane som den følger hele tiden. Og en bane er som vi vet ikke helt rund som en sirkel, men en sirkel med mange løkker på.. Vanskelig å forklare uten tegning. Men dette vet man altså, og det igjen vil si at planetens/stjernens bane vil forskyves litt etter litt. Denne sentrifugeeffekten er på grunn av den sterke magnetismen i universets kjerne (sort hull, og ja der er mange hull i vårt univers). Det vil igjen si at det himmelbildet som du tittet på som unge, faktisk har forandret seg til idag. For oss kan det virke som at 'himmelen faller ned på oss' og 'at vi nesten kan ta på dem'.. Vi er bare kommet nærmere dem, og om tyve år vil vi være enda nærmere.. Spennende? ja det synes jeg og. Noen som vil gi meg en stjernekikkert?

1
patti Ja her er det jo noen alternativer verd å se nærmere på.. 1. Synet mitt er helt fint, jeg bruker ikke briller og trenger det ifølge øyenlegen, ikke. 2. Nei, faktisk så har ikke høy...

To nye mulige forklaringer:

1. betrakningspunkt, du ser stjernene fra et annet ståsted. To ting kan spille inn her, forgrunn og bakgrunnsbelysning. Dersom man ser f.x månen rett over et hustak vil den virke relativt større enn om den er alene på himmelen. Dersom du er i en by bil stjernene virke relativt mindre og fjernere enn om du står på fjellet. Det første er en illusjon pga. månen sees i relasjon til objekter i forgrunnen. Det andre er fordi en by avgir lys som reflekteres på himmelen og gjør dermed kontrasten mellom himmel og stjerner mindre.

2. Mental illusjon. Du rett og slett innbiller deg at stjernene er nærmere nå enn før. Hukommelsen din og hjernen din kødder med deg.

- ixt

1
ixt To nye mulige forklaringer: 1. betrakningspunkt, du ser stjernene fra et annet ståsted. To ting kan spille inn her, forgrunn og bakgrunnsbelysning. Dersom man ser f.x månen rett ov...

Enda et forslag.

Du betrakter karlsvogna på forksjellige tidspunkter og dermed også i forskjellige vinkler fra jordoverflaten. Brytningsvinkelen mot jordens atmosfære vil derfor bli en annen og forvrengingen av bildet vil bli forskjellig (Det er dette som gjør at månen ser større ut når den er hved horisonetn en når den er midt på himmelen.).

1

"patti skrev: Er det bare meg eller har vi kommet 'nærmere' stjernene??

Ta en titt selv da, Karlsvogna har aldri vært så stor..

Synes det er litt merkelig, kan ikke erindre at himmelen var så nære før som nå, er nesten som om du kan ta på stjernene..

Narada: Det er riktig som du sier, men det skulle ikke bli lagt merke til før om 5 dager..for det er ment som en overraskelse..:)

1
patti Ja her er det jo noen alternativer verd å se nærmere på.. 1. Synet mitt er helt fint, jeg bruker ikke briller og trenger det ifølge øyenlegen, ikke. 2. Nei, faktisk så har ikke høy...

patti skrev: ... Spennende? ja det synes jeg og. Noen som vil gi meg en stjernekikkert? ------------

Spennende - ja! Men stjernehimmelen er mer imponerende uten kikkert. Stjernekikkere med kikkert blir "ting-samlere" der de jager etter neste objekt. Har du sett M31? M51? Ringtåken? ... Og så skjærer de stolt nok et hakk i stjernekartet sitt ;-) ok - jeg overdriver.

Da er det bedre å vakle hjem alene en sen kveld fra gode venners selskap, og høre eplenes dempede drønn i møket der de faller til bakken. Mens sjelens lengsler higer etter stjernene, og den døende månen i ne, stikker sin sylspisse egg i ditt hjerte. Og helt ensomt - inni ditt hode spiller det svake toner fra en fjern saxofon ... - sukk - :-)

1
ElevIOslo Enda et forslag. Du betrakter karlsvogna på forksjellige tidspunkter og dermed også i forskjellige vinkler fra jordoverflaten. Brytningsvinkelen mot jordens atmosfære vil derfor bl...

Jeg tror du er inne på noe viktig ElevlOslo, at brytningsvinkelen mot jordas overflate blir anderledes for hver gang man ser på stjernebildet. Men likevell synes ikke jeg det god nok forklaring. Jeg sto på samme plass (da på trappen min) ute, hver kveld så lenge det har vært mulighet til å se stjernene. Og ikke bare jeg, men andre jeg har spurt har også sagt at dem synes bildene er usannsynlig store.. Karlsvogna er tredobbelt så stor som det den var for endel år siden, det sverger jeg på -se selv ute da, størrelsen på Karlsvogna skulle egentlig være på den størrelsen 'håndtaket' Karlsvogna har nå -noe må jo ha skjedd!??

Og jeg kan ikke tenke meg at du ødelegger gleden ved å ha et teleskop eller en stjernekikkert. Jeg har holdt på med hobbyfotografi (helst sort/hvitt) i mange år, og astronomi har alltid intressert meg -selv om jeg ikke forstår kvekk av formler og andre vanskelige ord;)) Lidenskapen for den egentlige skapelsen er ubeskrivelig, derfor KAN ikke en kikkert gjøre det mindre int., det er nesten en selvmotsigelse synes jeg. Og nei, har ikke sett M51, men jeg har bilder (store i farger) av M16 og M17 bla., og Orions Nebula skulle jeg svært gjerne sett close-up på.. noe så vakkert..

Narada, hva er det som skjer om 5 dager..? tror du drar en på meg:)

1

Lignende innlegg

Miljø og Klima SjatH Siste svar

1,5 grader og det umulige

Er det egentlig ikke bare irriterende med gnålet om at at global temperatur skal begrenses til 1,5 grader i forholdt til førindustrielt nivå? For vi vet jo alle at det i praksis er fullstendig urealis...
2
2 svar

Men hva med sola?..

Det er riktignok svært langt frem i tid, men likevel, - vitenskapen forteller oss at sola vil stadig utvide seg fremover og "med tida" brenne opp iallfall de nærmeste planetene, Jorda inkludert. (Da k...
2
2 svar
Miljø og Klima Ola21 Siste svar

Klima 99% enighet

I følge oppslag nå i VG har en undersøkelse foretatt konkludert med at det nå er 99% enighet blant forskere om at det er en menneskeskapt klimakrise. Dette er selvfølgelig propaganda produsert like fø...
2
6 svar
Laster...