Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Mystisk tysk radio i høytaler

Jeg har nettopp gått til anskafelse av et logitech X 530 5.1 surround system. Front speakeren virker ikke, men jeg får inn en tysk klassisk radio kanal. Lyden er ikke veldig høy, jeg må legge øret inntil for å høre det. Det virkelig snåle er at det kun virker etter at jeg har spilt musikk på pc'en.

Jeg ble nesten litt skremt :P Er noen som har en fornuftig vitenskapelig forklaring på dette?

1
13 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

erstad

Da jeg var i Kalmar på 80-tallet fikk jeg inn en telefonsamtale på reise-tv'n min.

1

Ashtead

Det er sannsynligvis en stasjon på mellombølgen, og fenomenet er forsåvidt velkjent, det kalles RFI, for Radio Frequency Interference.

AM-signalet krever bare en ulinearitet for å demoduleres. De gammeldagse krystall-apparatene baserte seg på dette: krystallet og tråden virket som en diode. Det er historier om folk som har hørt radio i høltenner, jernsenger, ovner og lignende; i alle disse tilfellene er det snakk om en eller annen form for tvilsom elektrisk forbindelse som kan virke som krystallet, og demodulere signalet. Så må man også ha en eller annen form for mikrofoni for å høre selve lyden, ett eller annet som settes i svingninger med strømgjennomgang. En skranglete seng eller et varme-element i en ovn som kan flytte på seg er typiske ting som kan gjøre dette.

Mht innslag i en lydforsterker, er det fullt mulig at det er en kabel som virker som antenne, som plukker opp dette radiosignalet og sender det inn i forsterkeren. Der finnes både mulighet for forsterkning, og et stort antall ulineære komponenter som kan gjøre demodulasjon.

Selv om forsterkeren har oppgitt å gå fra 20 Hz til 20 kHz, er det store muligheter for at den har en god del følsomhet for signaler en til to dekader videre oppover, fra 500 kHz til 1.5 MHz, der radiostasjonene på mellombølgen befinner seg. Og om ikke forsterkeren i sin helhet klarer så høye frekvenser, er det meget mulig at innvendige forsterkertrinn kan ha det, transistorene inne i forsterkeren har gjerne en terskel-frekvens (der de ikke lenger kan forsterke noe signal) på flere hundre MHz.

Det vanlige middel mot sånt som dette er å utstyre alle kablene som går ut og inn av forsterkeren med ferrit-kjerner, som "stenger ute" disse høyfrekvente radiosignalene og sørger for at de ikke trenger inn i forsterkeren og lager ulyd der. Disse ferrit-kjernene bør settes på alle kabler, inkludert strømforsyningen fra lysnettet.

Ashtead

1

enigma88

En annen mulig (eller i tillegg) kan være heterody-effekten på inngangen. Dvs. at to forskjellige radiofrekvenser kommer inn samtidig - begge for høye for at forsterkeren skal kunne forsterke (eller demodulere) signalene, men derimot snapper den opp (A - B) (integer), differansen mellom de to radiosignalene.

1

immelmann

Vet mange har fått inn klassisk musikk på flyradioen rundt Sola, og kortbølgesendinger til Burma fra mastene på Kvitsøy. Det har hendt at folk har fått inn radiosendinger via komfyren, og til og med i tennene sine!

1

InCaIN

Det samme har skjedd med meg og, bare at jeg fikk inn cubanske sendinger tror jeg, skjønte ikke så mye! bare masse FIDEL FIDEL FIDEL

Grunnen til at dette skjer er at surround anlegg egentlig er ment til å brukes i spionasje.. Men nå som jeg har sagt dette, så banker snart CIA på døra her, så jeg vil bare takke for alt...

Men seriøst, jeg har også fått inn radio på mitt surround anlegg, er ganske artig egentlig

1

davocho

Jeg bodde engang i nerheten av en fly plass og fikk inn flytårnet og flyvene inn på min radio.

1

KapteinKaos

Fikk en gang for mange år siden inn naboen på FM-radioen. Enten snakket han i telefon eller i walkie-talkie/båtradio. Temaet var dagens fangst fra tyvfisk med garn.... :)

1

Tommy980

Nei.

Det er tydelig at dette har med det okkulte å gjøre.

1

trollbrt

da jeg bodde i oslo på 70 tallet fikk jeg inn veivesenet på kasettspilleren min.

1

Lignende temaer

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Miljø og Klima

Miljø og Klima

Bilde

Filosofi

Filosofi

Bilde

Alternativt Livssyn

Alternativt Livssyn

Bilde

Språk

Språk

Laster...