Våre regler
Hvis du leser innlegg på VGD du mener er i strid med våre regler (les reglene her) kan du trykke på dette symbolet over det aktuelle innlegget. VG Nett vil vurdere om innlegget skal fjernes.

Hvorfor tar ikke muslimene som lever i Norge

A_Øivind

Innlegg: 13155
A_Øivind
29.10.20 12:16
MP62: Det intetsigende mølet der kunne jeg ha skrevet for han. Er som en papegøye med hakk i plata. Nok pissprat fra den kanten, her trengs håndfast handling!

Om du virkelig mener dette, er det du som er problemet. Men denne typen hatpropaganda vil selvsagt ikke lykkes. 

monterosa

Innlegg: 805
monterosa
29.10.20 12:18
Keva: Men å ansvarliggjøre norske muslimer og forlange at de skal legge seg langflate for det helt andre mennesker har gjort, ellers "mister de anseelse", - det blir noe helt annet.

Men det gjør jo slik at man ser mer og mer med frykt på alle mørkhudede man passerer på gata. Man vet aldri hvem som er en jævel. Og hatet blir større mot denne befolkningen.

Gunstein12

Innlegg: 18319
Gunstein12
29.10.20 12:19
malacay3: De blir jo stort sett beskyldt for løgn eller taqyia når de tar avstand fra terrorisme, så jeg skjønner godt at de ikke gidder.

Det blir de selvfølgelig ikke.

Problemet er at det ofte er sterkt religiøse personer, som tidligere har gitt uttrykk for å inneha ekstreme meninger,  som utgir seg for å være talspersoner for grupper.


MP62

Innlegg: 1399
MP62
29.10.20 12:25

"Om du virkelig mener dette, er det du som er problemet."

Tullprat. Jeg løper ikke rundt og skjærer hodet av folk. 

"Men denne typen hatpropaganda vil selvsagt ikke lykkes."

Nei, vi får virkelig håpe at hodeskjærerne ikke lykkes. 

Problemet er de som fortsatt tviholder på den forsonende linjen overfor islamister. 

Dialog funket ikke overfor nazistene, ei heller overfor IS. 

(Innlegget ble redigert 29.10.20 12:31)

PapaSmurf *MOD*

Innlegg: 45676
PapaSmurf *MOD*
29.10.20 12:35
A_Øivind: Mennesker som ønsker å så splid, uttrykker seg slik som du gjør. Faktum er at alle som respekterer lovene våre, er "oss". Om noen tar liv eller oppfordrer til vold, så er det disse som er de skyldige, ingen andre.

Jeg forstår ikke hva du mener med å så splid. 

Jeg sier jo det samme som deg. 

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 12:39
Keva: Det er denne typen nyansering noen av dem vi diskuterer med, har så vondt for å forstå.
Derfor kortsluttes det, og derfor skal norske muslimer i samlet flokk "ta avstand" hver bidige gang en islamistisk terrorist slår til med svineriet sitt, for ikke å få "svekket sitt omdømme".

- Og på samme tid protesterer de ivrigste "islamkritikere" - som nettopp trekker alle muslimer over samme kam og generaliserer muslimer i vilden sky og stadig blander sammen islamister og muslimer uten nyansering i det hele tatt  - på at de blir feilaktig blir trukket over samme kam som høyreekstremister - for det er jo så svertende og stigmatiserende og feilaktig at de blir det....

Dah-haa liksom

A_Øivind

Innlegg: 13155
A_Øivind
29.10.20 12:40
MP62: Problemet er de som fortsatt tviholder på den forsonende linjen overfor islamister.

Nei, problemet er de som ønsker å så splid ved å tillegge mennesker egenskaper de ikke har eller ansvaret for handlinger de ikke har utført.

Det vil ikke lykkes.

MP62

Innlegg: 1399
MP62
29.10.20 12:44

La oss håpe det ikke lykkes nei, og at islamister ikke skjærer hodet av flere intetanende kirkegjengere. 

dortort

Innlegg: 5390
dortort
29.10.20 12:54
joplina: som nettopp trekker alle muslimer over samme kam og generaliserer muslimer i vilden sky og stadig blander sammen islamister og muslimer uten nyansering i det hele tatt

Å generalisere skal man ikke gjøre.

Du kan jo fortelle oss om disse nyansene innen islam. Hva er forskjellen på en islamist og en muslim f.eks?

dortort

Innlegg: 5390
dortort
29.10.20 12:58
MP62: La oss håpe det ikke lykkes nei, og at islamister ikke skjærer hodet av flere intetanende kirkegjengere.

La oss håpe det ikke skjer igjen. Men jeg tror det kommer mange slike angrep i fremtiden.

Mon tro hvordan reaksjonene hadde vært dersom en kristen fundamentalist hadde gjoprt tilsvarende mot et muslimsk trossamfunn.

Se f.eks i denne tråden der noen mener at det er tull og tøys at muslimer tar avstand fra det en islamist har gjort. Det henvises da til utspill fra uttalelser fra noen kristenkonservative. Ville disse personene da ha skrevet at muslimske konservative har kommet med hatske utspill? Det tror jeg IKKE at de ville ha gjort!

Nabo

Innlegg: 16924
Nabo
29.10.20 13:05

Enda et angrep i Frankrike.

En mann bevæpnet med skytevåpen som i 11.15-tiden torsdag formiddag gikk til angrep på fransk politi i Avignon, er skutt og drept av politiet.

Lenke

(Innlegget ble redigert 29.10.20 13:07)

A_Øivind

Innlegg: 13155
A_Øivind
29.10.20 13:14
MP62: La oss håpe det ikke lykkes nei

Det er jo bare for deg å la det være. Så enkelt er det :)

Hva er egentlig grunnen til at du ønsker å bruke spesielle og grusomme hendelser til å spre dritt om muslimer flest? 

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 13:27
dortort: Å generalisere skal man ikke gjøre. Du kan jo fortelle oss om disse nyansene innen islam. Hva er forskjellen på en islamist og en muslim f.eks?

- Så dere kjenner ikke til at det er noen forskjell...?

Huff..og fullført grunnleggende skolegang har dere..?

Janeidaså..da må man vel bare trå til med enkleste form for peke og forklare.

"Muslims are people who follow or practice Islam, a monotheistic Abrahamic religion."

Oversatt : Muslimer er mennesker som følger og praktiserer Islam, en monoteistisk abrahamittisk religion. (Jødedommen og kristendommen er også monoteistiske abrahamittiske religioner)

 

Islamister er tilhengere av en politisk ideologi som (mis)bruker religionen for å fremme ideologien. De ønsker ikke at Islam bare skal være en religion men også et politisk system og lovverk

 

- Du (eller skal jeg skrive "dere" da du henviste til "oss") henger med i forklaringen så langt..?

- At DU/dere skjønner forskjellen på å ha en religiøs tro og praktisere denne kontra å ha et politisk fokus og følge en ideologi som  har som mål å gjøre religionen til et politisk system og lovverk i tillegg...?

Blant disse islamistene som forfekter islamisme (politisk Islam) finnes også ekstremutgaver:

"Ekstrem islamisme ser vold som den eneste effektive midler til å gjennomføre samfunnsendringer. På dette punktet har ekstreme islamister mer til felles med andre militante bevegelser enn med andre former for islamisme.

Deres mål er et ryddig og enhetlig samfunn styrt av ufravikelige regler, der det ikke er rom for kulturell, politisk eller individuell pluralisme. 

Islamsk fundamentalisme er strengt imot demokrati. Deres mål er å etablere et homogent samfunn styrt av en kalif ved hjelp av presteskapet og et sett med stillestående, mangelfulle og barbariske lover. 

Fundamentalister bruker bare religion som et verktøy for å rettferdiggjøre sine egne visjoner og bruker folkets uvitenhet til å spre sin agenda gjennom vold.

De aller fleste av muslimer tolker islam annerledes, noe som tillater dem å respektere frihet, demokratiske verdier, folkelig rettigheter, likestilling og ønske om fred med alle andre."

 

Nå håper jeg at DU/dere har fått en lett forståelig forklaring på forskjellen mellom muslimer og islamister som selv DU/dere evner å ta inn over dere på en meningsfull måte for å unngå uønsket generalisering.

 

 

Keva

Innlegg: 26253
Keva
29.10.20 13:28
monterosa: Men det gjør jo slik at man ser mer og mer med frykt på alle mørkhudede man passerer på gata. Man vet aldri hvem som er en jævel. Og hatet blir større mot denne befolkningen.

Er alle muslimer mørkhudet? Og er alle mørkhudede muslimer? Og er alle muslimer islamister...? 
Ingen av de største "jævlene" her til lands var noen av delene - så nei, ingen vet hvem "som er en jævel".
Ble hatet ditt større mot lyshårede Oslogryte-gutter da...?

Ett råd får du på kjøpet: Snakk for deg selv, og ikke prøv å dra alle nordmenn (eller hva du nå mener med "man") med i hat-pratet ditt.

(Innlegget ble redigert 29.10.20 13:36)

dortort

Innlegg: 5390
dortort
29.10.20 13:31
joplina: Du (eller skal jeg skrive "dere"

Du skrev:

"på at de blir feilaktig blir trukket over samme kam som høyreekstremister - for det er jo så svertende og stigmatiserende og feilaktig at de blir det...."

 

Å stigmatisere og generalsiere og slå alle over en og samme kam er noe du gjerne gjør.

Pernillel

Innlegg: 5624
Pernillel
29.10.20 13:33
dortort: La oss håpe det ikke skjer igjen. Men jeg tror det kommer mange slike angrep i fremtiden.

Selvsagt kommer det til å skje igjen. Dette er noe som har pågått med jevne mellomrom i mange år allerede. Europeiske muslimer begynner å bli varme i trøya. Deler av Europa er deres område nå. Den muslimske terrorismen er her for å bli slik den samme terrorismen gjennomsyrer de muslimske landene.

Macron har varslet et oppgjør med radikal islam og de radikale muslimene svarer med å sende sine fotsoldater ut på gatene for å kappe av hoder.

Dette kommer ikke til å gå over av seg selv. 

dortort

Innlegg: 5390
dortort
29.10.20 13:37
joplina: - Du (eller skal jeg skrive "dere" da du henviste til "oss") henger med i forklaringen så langt..? - At DU/dere skjønner forskjellen på å ha en religiøs tro og praktisere denne kontra å ha et politisk fokus og følge en ideologi som har som mål å gjøre religionen til et politisk system og lovverk i tillegg...? Blant disse islamistene som forfekter islamisme (politisk Islam) finnes også ekstremutgaver: "Ekstrem islamisme ser vold som den eneste effektive midler til å gjennomføre samfunnsendringer. På dette punktet har ekstreme islamister mer til felles med andre militante bevegelser enn med andre former for islamisme. Deres mål er et ryddig og enhetlig samfunn styrt av ufravikelige regler, der det ikke er rom for kulturell, politisk eller individuell pluralisme. Islamsk fundamentalisme er strengt imot demokrati. Deres mål er å etablere et homogent samfunn styrt av en kalif ved hjelp av presteskapet og et sett med stillestående, mangelfulle og barbariske lover. Fundamentalister bruker bare religion som et verktøy for å rettferdiggjøre sine egne visjoner og bruker folkets uvitenhet til å spre sin agenda gjennom vold. De aller fleste av muslimer tolker islam annerledes, noe som tillater dem å respektere frihet, demokratiske verdier, folkelig rettigheter, likestilling og ønske om fred med alle andre." Nå håper jeg at DU/dere har fått en lett forståelig forklaring på forskjellen mellom muslimer og islamister som selv DU/dere evner å ta inn over dere på en meningsfull måte for å unngå uønsket generalisering.

Da kan du jo enkelt svare på følgende: Muslimer som er for dødsstraff for blasfemi, gjerne for å ha krenket den fantastiske profeten sin; anser du de som islamister eller som fredelige, sekulære muslimer?

(Innlegget ble redigert 29.10.20 13:39)

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 13:42
dortort: Å stigmatisere og generalsiere og slå alle over en og samme kam er noe du gjerne gjør.

Ja, jeg bruker ofte "samme mynt" som tilsvar

MP62

Innlegg: 1399
MP62
29.10.20 13:48

"Hva er egentlig grunnen til at du ønsker å bruke spesielle og grusomme hendelser til å spre dritt om muslimer flest?"

Nice (no pun intended) try! Det er islamister jeg vil til livs, ikke muslimer flest. Men jeg ser også at de fleste muslimer går overraskende stille i dørene med unntak av vage teologiske svada-uttalelser fra diverse lederskikkelser, noe som neppe bidrar til store mengder goodwill fra det øvrige Frankrike. Taushet som aksept har vært nevnt flere ganger. Derimot blir det ramaskrik når Frankrike stenger radikale moskeer, godt hjulpet av radikale krefter utenfra. Kommer vi noengang til å se et digert fakkeltog under parolen "Muslimer mot islamisme"? Jeg tillater meg å tvile. Islamister kommer aldri frivillig til å underkaste seg noe annet styresystem enn sharia, og der har verdier som ytringsfrihet, likestilling, religionsfrihet og liknende ingen plass. Det koker ned til verdivalgene mellom frihet og tvang, den frie tanke mot den indoktrinerte, å fritt velge om man skal være troende eller ikke, samt hvem som skal underkaste seg hvem. Sånn sett kræsjer islamismen kraftig med vårt vestlige tankesett i demokratiets høyborg Frankrike. 

dortort

Innlegg: 5390
dortort
29.10.20 13:54
joplina: Ja, jeg bruker ofte "samme mynt" som tilsvar

Nei. Du stigmatiserer uansett mynt eller ikke.

 

Da kan du jo enkelt svare på følgende: Muslimer som er for dødsstraff for blasfemi, gjerne for å ha krenket den fantastiske profeten sin; anser du de som islamister eller som fredelige, sekulære muslimer?

(Innlegget ble redigert 29.10.20 13:55)

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 14:08
dortort: Da kan du jo enkelt svare på følgende: Muslimer som er for dødsstraff for blasfemi, gjerne for å ha krenket den fantastiske profeten sin; anser du de som islamister eller som fredelige, sekulære muslimer?

- Så det finnes et enkelt svar?

Jeg anser dem som muslimske fundamentalister (bokstavstro) og ikke som gjennomsnitts-muslimer/sekulære(verdslige) muslimer.

Greia er den at det er forskjell på islamister/fundamentalister og ekstreme islamister/fundamentalister også. Jeg forklarte det med link i mitt forrige innlegg.

Ikke alle islamister eller fundamentalister er beredt å drepe eller la andre drepe selv om det står i skriften som de dyrker. Men ekstreme islamister er.

Selv vestlige prester og religiøse kan tro blindt på bibelens innhold (som også kan være svært fordømmende og blodig) og også "preke" det - selvfølgelig uten å ty til vold og drap eller mene at det er greit at andre utøver vold og dreper i religionens navn. Muslimer er ikke noe unntak i så måte.

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 14:09
dortort: Nei. Du stigmatiserer uansett mynt eller ikke.

Åja...da kan du jo enkelt sitere noen eksempler på det. Ikke sant?

deleted287273

Innlegg: 37965
deleted287273
29.10.20 14:12
joplina: Greia er den at det er forskjell på islamister/fundamentalister og ekstreme islamister/fundamentalister også

Absolutt. Altfor mange vet altfor lite om disse temaene.

Muslimer: Sekulære, litt troende, troende, troende og ønsker islam som politisk system i landet sitt, troende og ønsker islam som politisk system i landet sitt og vil jobbe for dette med ikke-demokratiske midler.

Altfor få i debatten kjenner til disse nyansene. Både blant de som er "for" islam og de som er "mot" islam.

limallima

Innlegg: 3132
limallima
29.10.20 14:16
Pernillel: Selvsagt kommer det til å skje igjen. Dette er noe som har pågått med jevne mellomrom i mange år allerede. Europeiske muslimer begynner å bli varme i trøya. Deler av Europa er deres område nå. Den muslimske terrorismen er her for å bli slik den samme terrorismen gjennomsyrer de muslimske landene. Macron har varslet et oppgjør med radikal islam og de radikale muslimene svarer med å sende sine fotsoldater ut på gatene for å kappe av hoder. Dette kommer ikke til å gå over av seg selv.

Dette kommer selvfølgelig til å skje igjen! Det har du i alle fall rett i.  Nå er vi inne en islamistisk   voldsbølge,  før den  var det katolikkene og venstreradikale som stod for  det meste, og før dem var det nazister og kommunister. Hvem som overtar etter muslimene kan vi bare spekulere på. Det som er sikkert er at Europa i århundrer har vært, er og  kommer til være utsatt for vold og terror i en eller form.              

(Innlegget ble redigert 29.10.20 14:17)

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 14:17
deleted287273: Absolutt. Altfor mange vet altfor lite om disse temaene.

Iblant er jeg i tvil om de faktisk ikke vet eller om de later som om de ikke vet fordi den kunnskapen forstyrrer agendaen de har.

- Men så lar jeg meg allikevel irritere, fordi den som forfekter og sprer sine meninger burde også ha innhentet den kunnskapen om det som de mener så forbannet mye om...så enten de ikke vet eller later som om de ikke gjør det, går strengt tatt for det samme. Irriterende er de allikevel.

dortort

Innlegg: 5390
dortort
29.10.20 14:31
joplina: Åja...da kan du jo enkelt sitere noen eksempler på det. Ikke sant?

Ditt svar til meg kl 13.27 på denne siden.

Keva

Innlegg: 26253
Keva
29.10.20 14:37
joplina: Iblant er jeg i tvil om de faktisk ikke vet eller om de later som om de ikke vet fordi den kunnskapen forstyrrer agendaen de har. - Men så lar jeg meg allikevel irritere, fordi den som forfekter og sprer sine meninger burde også ha innhentet den kunnskapen om det som de mener så forbannet mye om...så enten de ikke vet eller later som om de ikke gjør det, går strengt tatt for det samme. Irriterende er de allikevel.

Eller, er jeg ganske sikker på. Altså at de later som om de ikke vet, fordi det å innrømme det de faktisk vet, vil ødelegge verdensbildet deres. (Ikke ulikt en del debattanter på midtøsten-forumet).

Og det er viktig å motsi dem, synes jeg. Det er svært viktig at ikke debattfora, kommentarfelter og sosiale medier generelt blir seende ut som om disse holdningene er mer utbredt enn de faktisk er.
De tror selv at ekkokammeret deres representerer "folk flest" - det er viktig å vise både dem og eventuelle ubefestede sjeler at det slett ikke stemmer.

dortort

Innlegg: 5390
dortort
29.10.20 14:45
joplina: - Så det finnes et enkelt svar? Jeg anser dem som muslimske fundamentalister (bokstavstro) og ikke som gjennomsnitts-muslimer/sekulære(verdslige) muslimer. Greia er den at det er forskjell på islamister/fundamentalister og ekstreme islamister/fundamentalister også. Jeg forklarte det med link i mitt forrige innlegg. Ikke alle islamister eller fundamentalister er beredt å drepe eller la andre drepe selv om det står i skriften som de dyrker. Men ekstreme islamister er. Selv vestlige prester og religiøse kan tro blindt på bibelens innhold (som også kan være svært fordømmende og blodig) og også "preke" det - selvfølgelig uten å ty til vold og drap eller mene at det er greit at andre utøver vold og dreper i religionens navn. Muslimer er ikke noe unntak i så måte.

Spør du meg om det? Du gir jo uttrykk for at du er så flink på dette. Og at jeg er visst en som ikke har peiling på noe. Det gjorde du mens du kom med et patetisk forsøk på å stigmatisere og generalisere. Og så spør du meg om det finnes et enkelt svar?

 

Ut i fra en undersøkelse gjort i Norge for noen år siden, mente 40 % av de spurte muslimene at blasfemi bør være straffbart. Anser du disse for å være muslimske fundamentalister?

7% av de spurte musimene mente at blasfemi burde straffes med døden uansett hvor i verden de befant seg. Anser du disse for å være muslimske fundamentalister? 

12% mente at i muslimske land burde blasfemi straffes, noen ganger også med døden. Anser du disse for å være muslimske fundamentalister?

https://www.nrk.no/norge/undersokelse_-fire-av-ti-norske-muslimer-mener-blasfemi-bor-vaere-straffbart-1.13309241

 

Som forventet blander du inn kristne. Anser du kristne som tror blindt på bibelens innhold som kristne fundamentalister?

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 14:53
dortort: Ditt svar til meg kl 13.27 på denne siden.

Det var et svar med samme mynt.

 

joplina

Innlegg: 67377
joplina
29.10.20 14:54
dortort: Og at jeg er visst en som ikke har peiling på noe

"dortort: Å generalisere skal man ikke gjøre. Du kan jo fortelle oss om disse nyansene innen islam. Hva er forskjellen på en islamist og en muslim f.eks?"

Klikk for å gå tilbake til toppen

Siste innlegg